NB I előzetes

A Fradi a Diósgyőr ellen feledtetné a norvég sokkot

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Liga 2. fordulójában vasárnap három mérkőzést rendeznek. A Ferencváros a múlt héten a Zalaegerszeget kiütő Diósgyőrt fogadja. A fővárosiak győzelemmel szeretnék enyhíteni a norvégiai kupabúcsú okozta elkeseredést.

A Ferencvárosban ismét főszerepet kaphat Félix

Három perccel a lefújás előtt gólt kapni nem jó. Ha emiatt hosszabbítást kell játszani, az fárasztó és kockázatos. Ha pedig a ráadás utolsó percében kapott gól kiesést jelent, az borzasztó érzés lehet. Tömören ezt élhették át csütörtök este a ferencvárosiak Norvégiában, amikor az Aalesund amúgy veretesnek korántsem mondható csapata a 119. percben szerzett góllal búcsúztatta őket az Európa Liga további küzdelmeitől. A kiesés okozta sokk elsősorban lelkileg viselte meg a Fradi játékosait, bár az csak vasárnap este, a Diósgyőr elleni bajnokin derül ki, hogy a műfüvön lejátszott, túlórázásba torkollott visszavágó okozott-e fizikális deficitet is.  

OTP Bank Liga 2. forduló
Ferencváros–Diósgyőri VTK
Albert Stadion, 07.24., vasárnap, 18.00 (Sport2)
Vezeti: Alvaro Garcia Miquel (Viszokai L., Farkas B.)
Hathárom-tipp: 1
Három nappal a kínos vereség után Prukner László megpróbál nem gondolni a történtekre, úgy szeretné pályára küldeni csapatát, hogy annak játéka valamelyest tompítsa a szurkolókban felgyülemlett indulatot. Nincs mit szépíteni, a Fradi ha nem is elszórakozta, de a döntő pillanatokban dekoncentráltságának köszönhetően megfosztotta magát attól a lehetőségtől, hogy huzamosabb ideig (mondjuk az ősszel) újra nemzetközi kupameccsekkel szórakoztassa közönségét.
Maradt a magyar bajnokság, aminek következő állomása, a DVTK elleni mérkőzés papíron könnyebbnek ígérkezik a norvégiai fellépésnél, elvégre mégis csak újonc csapat érkezik az Üllői útra. Igen ám, csakhogy a borsodiak első osztályú szinten erősítették meg a keretüket, a múlt heti nyitómeccsükön pedig bemutatót tartottak támadó futballból, látványos játékkal simán verték az előző szezon negyedik helyezettjét, a Zalaegerszeget. Nagy kérdés persze, hogy Benczés Miklós mennyit enged majd megismételni ebből csatárjátékból, mit tart fontosabbnak és célravezetőbbnek, a nyílt futballt, vagy a biztonságot.

A Ferencvárosnak nincs más választása, támadnia és nyernie kell. A szurkolók ugyanis gyorsan felejtenek, ha győz a csapat, a norvégiai kudarcélmény is elhalványul, ellenkező esetben viszont felerősödik, aminek káros hatásai is lehetnek.

A két edző is átérzi a találkozó fontosságát, az nb1.hu-nak nyilatkozva Prukner László elmondta, hogy

,,Az elmúlt időszak tétmeccseit nehéz körülmények között játszottuk, melegben, műfüvön, százhúsz percen át. De ezekre nem hivatkozunk, szeretnénk a Diósgyőr ellen minél többet kihozni magunkból és megnyerni a mérkőzést. Sajnos a sérültjeink száma Norvégiában tovább nőtt, ami nem könnyíti meg a helyzetünket."

Benczés Miklóst nem téveszti meg az ellenfél problémája, azzal kezdte nyilatkozatát, hogy biztosan nagyon nehéz dolguk lesz, ismerik, hogy milyen hangulata van a Fradi stadionjának, majd így folytatta:

,,A Ferencváros egy nagyon jó csapat, nem foglalkozunk azzal, hogy a Kaposvár otthonában ikszelt, és hogy az Európa Liga miatt fáradtak lennének a játékosai, mert jól erősített a klub, bő a kerete, így rotálni tudja a labdarúgókat. Nehéz dolgunk lesz, ugyanakkor bizakodó vagyok, mert ha az első fordulóban nyújtott játékot az Üllői úton is megismételjük, akkor az elég lehet a győzelemhez. "

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Ferencváros-Diósgyőr
ellenfél eredmény pontszám
Ferencváros
Ulisses 2-0
3
Lokomotiv Moszkva 1-0
2
Aalesund 2-1
2,5
Kaposvár 2-2
1,25
Aalesund 1-3
0
Aktuális forma-index* 1,75
DVTK
Rimavská Sobota 0-1
0
SC Parndorf 2-2
1
TSV Hartberg 1-4
0
Tatran Presov 3-3
1
Zalaegerszeg 4-1 2
Aktuális forma-index* 0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)