Gyémánt Liga

Rangos mezőny gyűlt össze férfi 100-on Monacóban

Pénteken rendezik a Gyémánt Liga-sorozat idei 10. állomását Monacóban. A Herculis névre hallgató viadalon illusztris mezőny gyűlt össze a férfiak 100 méteres síkfutásában, rajthoz áll az olimpiai-és világbajnok, világcsúcstartó Usain Bolt is.

usain Bolt (jobbra) és Michael Frater

A világ leggyorsabb embere már kedden megérkezett a hercegségbe, azóta az edzések mellett különféle marketing-és protokolleseményeken vesz részt a helyiek legnagyobb örömére. Szerdán a tengerparton tartott bemutatót, ahol kisorsoltak egy embert, aki nyereményként a pénteki versenyen a II. Lajos Stadionban "cipelheti" a sprinter felszerelését.

Gyémánt Liga, Monaco
Férfi versenyszámok:
100 m, 800 m, 1500 m, 5000 m, 400 m gát, 3000 m akadály, hármasugrás, súlylökés, rúdugrás.
Női versenyszámok:
200 m, 400 m, 1500 m, 100 m gát, távolugrás, magasugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás.

Pénteken viszont már a versenyé lesz a főszerep, Boltnak neves riválisokkal kell szembenézni a klasszikus számban. Ott lesznek a mezőnyben honfitársai, a 2009-es világbajnok váltó két tagja, Nesta Carter és Michael Frater, és minden idők leggyorsabb fehér bőrű futója, az Európa-bajnok francia Christophe Lemaitre is. Leginkább Frater veszélyeztetheti Bolt idei veretlenségét, ugyanis megelőzi társát a világranglistán (Frater 9.88, Bolt 9.91).

800 méteres férfi síkfutásban rajthoz áll a tavaly az év-atlétájának választott világcsúcstartó kenyai David Rudisha. Legnagyobb riválisa honfitársa, az 1500 méter olimpiai bajnoka, Asbel Kiprop lesz.

Hármasugrásban a világbajnok, olimpiai második brit Phillips Idowu fő ellenfele, a francia Teddy Tamgho nem áll rajthoz, sőt idén már egyáltalán nem lábtörés miatt, de ott lesz a mezőnyben a 2004-es olimpiai első svéd Christian Olsson.

Női 200-on szintén veretes a névsor: amerikai részről a sorozatot vezető amerikai Bianca Knight, a világbajnok Allyson Felix, a világranglistavezető Shalonda Solomon és a 100-on idén remek formát mutató Carmelita Jeter indul, de ott lesz a jamaicai Kerron Stewart is, a rövidebbik szám olimpiai ezüstérmese, és a veterán Debbie Ferguson-McKenzie a Bahamákról, a szám 2001-es bajnoka.

Női távolugrásban próbálja letenni névjegyét a 2004-es hétpróbázó ötkarikás aranyérmes svéd Carolina Klüft, akinek többek között a világbajnok Brittney Reese-vel kell felvennie a versenyt.

Magasugrásban a Gyémánt Ligában vezető világbajnok, a horvát Blanca Vlasic ellenfele többek között az őt New Yorkban legyőző svéd Emma Green lesz.