Német Nagydíj előzetes

Hazai pályán az F1 bajnoka

  • Kele János
megosztom

Két hét szünet után újra felbőgnek a motorok a Formula-1-ben – ráadásul nem is akárhol, hanem a címvédő világbajnok Sebastian Vettel otthonában. Aki egyébként még soha nem nyert hazai földön, 2009-ben a csapattárs Mark Webber babrált ki vele, a tavalyi hockenheimi futamon pedig kénytelen volt végignézni, amint a Ferrari pilótái maguk között rendezik el az első két hely sorsát. Ha minden jól megy, akkor idén már Vettel győzelemre folyhat a sör…

A 2009-es Német Nagydíj dobogója. Mark Webber első győzelme az F1-ben.

Szeretné legalábbis ezt hinni egy egész ország, aki szinte egy emberként szorít új kedvencéért - mert bár a Schumacher-kolónia még jól tartja magát, azért vitathatatlan, ma Németországban Sebastian Vettel az F1-es sztár. Olyan rossz nem lehet nekik, vesztettek egy legendát (de legalábbis a fényét biztosan), helyette kaptak egy újat, fiatalabb kiadásban.

Bármilyen furcsa is azonban kimondani, Vettelnek egyszerűen nem fekszik a hazai pálya. Vagy az autójának, ahogy korábban Schumacher járt nem egyszer – végülis mindegy. A lényeg, hogy az új szupersztár egyelőre nehezen tud próféta lenni a hazájában, merthogy a klasszikus, régi vágású vonalvezetések nem ízlenek neki annyira, mint a Tilke-féle, modern aszfaltcsíkok. 2009-ben Webber náspángolta el könnyedén a sajátjai előtt, míg tavaly a feltámadó Ferrari bánt el vele – nem biztos persze, hogy a sorozat folytatódik, de senki ne vegye készpénznek azt sem, hogy Vettel lazázva behúzza a nürburgringi győzelmet.

Már csak azért sem, mert az elmúlt négy nürburgringi verseny győzelmén a Renault, a McLaren, a Red Bull és a Ferrari osztozott - nem mondhatni tehát, hogy van olyan istálló, amelyiknek egyértelmű felségterülete lenne a pálya. Ez egyébként nem csoda, lévén a legendás aszfaltcsík a versenynaptár talán legösszetettebb helyszíne, nincs egyértelmű karaktere, hosszú egyenesek, gyors, tempós fordulók éppúgy találhatóak rajta, mind kőkemény féktávok; így pedig nincs egyszerű dolguk az autókat beállító mérnököknek a finomhangolásnál.

Ráadásul az utóbbi időkben a pálya csak társbérletben rendezi Németország Nagydíját Hockenheimmel, így a pilóták csak egy helycserés támadás után, kétévente térhetnek vissza az aszfaltcsíkra. Addigra viszont a beállítások jórészt elavulnak, így a kemény munkát lehet újrakezdeni, az új alkatrészekhez, technikai megoldásokhoz hangolni - erre pedig nem ritkán rámegy a pénteki edzésnap jelentős része.

Persze csak akkor, ha az igencsak szeszélyes időjárás nem szól közbe: hála ugyanis az Eiffel-hegység meteorológiai jelentőségének, nem ritka a változékony időjárás a legendás pályán. Még most is, amikor a versenyzők már nem mennek fel messze a hegyek közé vagy be az erdőbe a pilóták, csak a völgyben körözgetnek. Az időjárás ugyanis itt szinte percről percre változik.

Így eshetett meg például, hogy 2007-ben egy kör elteltével leszakadt az ég, s hirtelen a teljesen újonc Winkelhock találta magát az élen rozoga Spykerében - fél kör előnnyel! A német srác ugyanis helyismeretében bízva a végsőkig kitartott abban az elhatározásában, hogy itt márpedig eső lesz, méghozzá hamarosan; így pedig már a rajtnál esőgumikat rakatott fel magának.

Bejött, mit mondjak.

De ugyanitt történt 2000-ben, hogy Schumacher ki-be járogatott a boxutcába, s úgy cserélgette az abroncsokat, mint más az alsóneműt - de valahogy mindig éppen jókor volt jó helyen, s mindig megfelelő abronccsal tartózkodott a pályán. Meg is nyerte az akkor Európa Nagydíjának nevezett versenyt, annak rendje és módja szerint.

A stratégáknak persze ilyenkor egyszerre őszül és hullik a haja, mivel nem elég nekik a változatos vonalvezetés, és az egyébként is izgalmas verseny, még a meteorológiai viszontagságokkal is meg kell küzdeniük. Talán mondanom sem kell, nagyon úgy néz ki, hogy idén is lesz ok izgulnivalóra, vasárnapra például hosszú, tartós esőt jósolnak a meteorológusok.

A Nürburgring legmodernebb vonalvezetéseA pálya külön érdekessége egyébként, hogy habár lassan kezdődik, a végére kifejezetten gyorssá válik, így az autók beállításánál kénytelenek kompromisszumot kötni a mérnökök. Az egyes kanyar utáni lassabb szakaszban nyilván fontos a leszorítóerő, ám a kör közepénél lévő gyorsabb szakaszon, és a hajtű előtti egyenesben már kifejezetten hátrányosan hathat az autó ugyanezen tulajdonsága. Valahol tehát meg kell találni az egyensúlyt, és ez nem minden csapatnál fog majd könnyen menni, abban biztosak lehetünk.

Plusz nehezítésként előkerül, hogy a kanyarok általában dőlnek valamelyik irányba, ráadásul kellően meg vannak nyújtva, és bár nem olyan gyorsak, mint Silverstone-ben, azért azt nem lehet állítani, hogy ne terhelnék meg a versenyzőket. A lassabb részeken, és a keményebb féktávokon pedig a fékek kapnak extra munkát, ezeken a szakaszokon az arathat különösen nagyot, akinél rendben van az autó fékezési stabilitása.

Az FIA közben fejlődési jeleket mutat: amilyen nagy hangoskodás közepette oldották meg a diffúzor-ügyet, olyan csendben mondtak le a talán legrosszabb ötletükről, a kettős DRS-zónáról. A Nürburgringen tehát már csak egyszer nyithatják a szárnyat körönként a versenyen a pilóták, mégpedig az NKG-sikánt megelőző egyenesben. Vettel szerint mondjuk, ez nem feltétlenül a legjobb hely az előzésre…

Forma-1, Német Nagydíj
A hétvége programja
Pétek  
Első szabadedzés 10:00–11:30
Második szabadedzés 14:00–15:30
Szombat  
Harmadik szabadedzés 11:00–12:00
Időmérő edzés 14:00–15:00
Vasárnap  
Futam 14:00–16:00
megosztom