Alpesi sí

Bode Miller imád síelni – ezért folytatja

  • VNA

Jövőre is látjuk még versenyezni Bode Millert, sőt a további folytatást sem zárja ki az amerikai olimpiai bajnok, aki továbbra is imádja a sízést.

A vancouveri olimpián felért pályafutása csúcsára Bode Miller. Az öntörvényű amerikai síző a szuperkombinációban aratott bajnoki címe után már mindent elért, amit ebben a sportágban lehet. Ennek ellenére sem lassít a tempón, továbbra is szeretne a világ legjobbjaival versenyezni. „Mindig élveztem a versenyzést és ez most sem változott meg. Talán csak akkor hagynám abba a sízést, ha lenne lehetőségem építeni egy Világkupa versenyre is alkalmas pályát, amit én üzemeltethetnék” – nyilatkozta Miller, aki a napokban utazik majd el Új-Zélandra, ahol több hetes edzőtáborozáson vesz részt pályafutása 15. Világkupa szezonja előtt.

Az utóbbi években inkább különcségeivel a figyelem középpontjába kerülő Miller ugyanakkor úgy tűnik, hogy az idő múlásával változik. „Eljön az a pont, amikor az ember ráérez arra, hogy több felelősséget kell vállalnia másokért és segítenie kell a jövő generációit” – utalt arra Miller, hogy fiatal – olykor 10-12 évvel fiatalabb – csapattársaival is megtalálja a hangot. A 34 éves síző ugyanakkor már saját bevallása szerint sem keresi a tökéletes futamot, hiszen már jobban foglalkoztatja az, hogy átadja a sízés iránti szenvedélyét a jövő generációinak.

Sajnos azt látom, hogy az emberek nagy része már azt várja, hogy mikor lesznek bukások a sízőknél. A televíziós közvetítések nem adják vissza megfelelően a sportágat, ezen változtatni kellene” – mondta Miller az amerikai síszövetség és szponzorainak szerdai találkozóján. „Jobban kellene használnunk a televíziós technológiákat ahhoz, hogy a nézők igazán átérezzék, hogy miről szól a sportág” – teszi hozzá az amerikai síző, aki szerint az újabban terjedő téli sportok, a slopestyle és a síkrossz versenyek közelebb állnak ahhoz, amit a hobbisízők maguk is teljesíteni tudnak, így talán közelebb állónak érzik magukhoz.

Miller szerint akár azt is meg lehetne valósítani, hogy amatőr sízőket engedjenek rá – természetesen a megfelelő biztosítással – a profik számára kiépített rettentően meredek, ugratókkal teli és olykor jeges pályákra. „Ha nyilvánvalóvá válik, hogy egy remek amatőr síző is 40-45 másodpercet kap a világ legjobbjaitól, akkor az teljesen más megvilágításba helyezheti az alpesi sízők teljesítményét is” – adott a jövőbe mutató iránymutatást Miller, akit sokan minden idők egyik legjobb férfi sízőjének tartanak.