Tour de France

Andy Schleck nyert, de még mindig Voeckleré a sárga trikó

  • MTI
megosztom

A luxemburgi Andy Schleck nyerte a három kiemelt kategóriás heggyel tarkított csütörtöki, 18. szakaszt a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, de a francia Thomas Voeckler drámai küzdelemben megtartotta az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

Andy Schleck megszenvedett a sikerért

A Pinerolo és Galibier/Serre-Chevalier közötti 189 km-es etapon az első emelkedő az idei Tour legmagasabb pontjára, 2744 méterre vezetett, de az esélyesek ekkor még egy csoportban, egy nagyobb szökevénycsoport mögött tekertek. A 2360 méterre vezető második kaptatón azonban a tavaly és tavalyelőtt második Andy Schleck ritmust váltott, és senki sem követte. A luxemburgi versenyző a lejtő aljánál utolérte az élcsoportot, s több mint három perccel volt legfőbb riválisai előtt, akik viszont a számukra vészes hátrány ellenére is egymásra vártak.

Andy Schleck már négy percnél is nagyobbra növelte előnyét az utolsó hegyen, a 2645 méterre vezető Galabier-n, amely a Tour történetének legmagasabb befutója. Ekkor, 10 km-re a céltól Cadel Evans a csoport élére állt és elképesztő iramban vette üldözőbe Andy Schlecket. Tempójáról mindent elmond, hogy előbb a spanyol Samuel Sanchez szakadt le, majd 3 km-re a céltól utóbbi honfitársa, a háromszoros győztes, címvédő Alberto Contador is, akinek így valószínűtlenné vált a végső sikere. Végül alig több mint két perccel Andy Schleck után érkeztek célba az alaposan megfogyatkozott üldözőcsoport tagjai, köztük Voeckler, aki extázisban tekerve, minden erejét összeszedve csak az utolsó métereken maradt le, így 15 másodpercet megőrzött tetemes előnyéből Andy Schleckkel szemben.

Tour de France
18. szakasz, Pinerolo-Galibier/Serre-Chevalier, 189 km, hegyi befutó:
1. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 6:07:56 ó
2. Fra:nk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 2:07 p hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 2:15 p h.
...5. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 2:21 p h.
...15. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 3:50 p h.
megosztom