Sportpolitika

Dagesztán a sportból merítene erőt

  • VNA

Hét év múlva ifjúsági olimpiát rendezne a dagesztáni Mahacskala városa, amely a sporton keresztül szeretne ismertséget szerezni.

City Trade Center - Mahacskala
Nem lebecsülve a hazai földrajzoktatást, azt hiszem Dzsudzsák Balázs mahacskalai átigazolása előtt kevesen tudtunk Dagesztán létezéséről. Az egykori szovjet terület viszont könnyen lehet, hogy folytatja azt a sort, amely az oroszok nagy sportesemények rendezéséről szól. Labdarúgó világbajnokság (2018), téli olimpia (2018), vizes világbajnokság (2015) mellett ugyanis a Kaszpi-tenger partján lévő Dagesztán ifjúsági olimpia rendezéséről álmodik. A 2010-ben először Szingapúrban megrendezett sportesemény amolyan mini-olimpia, amely a 14-18 éves korosztály számára jelent remek versenyzési és tanulási lehetőséget.

A dagesztáni pályázat Mahacsaklát tekinti központjának, amely város Dzsudzsi átigazolása mellett az utóbbi években elsősorban politikai konfliktusokkal volt jelen a hírekben. Az orosz hatóságok azonban úgy vélik, hogy a turizmus és a szabadidő sportok stabilitást hozhatnak a térségbe, így az Orosz Olimpiai Bizottság vezetői is támogatják Dagesztán pályázatát a 2018-as nyári ifjúsági olimpia megrendezésére. A 2018-as verseny helyszínéről később dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a lehetséges pályázók között Hága és Toulouse mellett a kolumbiai Medellint, a nigériai Abuja-t, valamint a mexikói Monterrey nevét emlegetik még.