NB I

Sajnálatos, hogy kivonultak a szurkolók - Borbély Zoltán

  • MTI
Címkék:

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője örvendetesnek nevezte a nézőszám-növekedést az OTP Bank Liga 1. fordulója alapján, ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy egyes stadionokban a szurkolók a sporttörvény módosítása elleni tiltakozásul kivonultak a stadionból.

"Sajnálatos, hogy a drukkerek így döntöttek, mert ezzel saját csapatukat büntetik. A törvényt az Országgyűlés hozza, ezért más módot kellene találniuk a demonstrációra, ha nemtetszésüket szeretnék kifejezni" - mondta kedden az MTI érdeklődésére a sportvezető.

Az élvonalbeli bajnokság hétvégi nyitányának hét mérkőzésén - az MTI adatai szerint - több mint 25.000 néző volt a stadionokban, amely 3600-nál magasabb átlagot jelent. Debrecenben a hazai szimpatizánsok a 80. percben, míg az Újpest szervezett szurkolói csoportjai a 60. percben vonultak ki a stadionból az Országgyűlés által múlt hétfőn elfogadott, a sporthuliganizmusról szóló törvény miatt. Eszerint például két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki sportrendezvényen a létesítmény nézőktől elzárt területére jogosulatlanul belép - azaz például beszalad a pályára -, vagy oda bármit bedob.

Borbély a törvénymódosítással kapcsolatban jelezte, az MLSZ mindenben megfelel a változtatásoknak, így Samu István személyében biztonsági referenst alkalmaz, illetve már korábban megalkotta a sportrendezvények biztonságos lebonyolításához szükséges előírásokat tartalmazó szabályzatot. Ezek hiányában az állami támogatás felfüggeszthető vagy visszavonható lenne.

"Mi mindenképpen együttműködésre törekszünk a drukkerekkel, ezért hoztuk létre a szurkolói irodát, de a törvényeket az Országgyűlés hozza, s azokat mindenképpen be kell tartani" - tette hozzá Borbély.