Tour de France

Hushovd a szakaszgyőztes, Evans a nap nyertese

Akciódúsra sikerült a Tour de France keddi szakasza. Az utolsó húsz kilométeren sok kis csoportra szakadt a mezőny, Cadel Evans és Alberto Contador is sokat hoztak az összetettben vezető Thomas Voeckleren, miközben a Schleck-testvérek nem bírták a tempót, és megmaradt lemaradásuk a francia mögött.

A szakasz vége előtt bő tíz kilométerrel található második kategóriás hegy rostálta meg leginkább a versenyzőket, de már előtte is elszakadt a főmezőnytől egy nagyobb csoport. Közülük hárman maradtak a hajrára. Két norvég, Hushovd és Boasson Hagen, valamint a kanadai Hesjedal. Az utolsó, már sík szakaszt az egyéni világbajnok Hushovd bírta a legjobban, könnyedén sprintelte le ellenfeleit.

Thor Hushovd nyeri meg a Tour de France 16. szakaszát a szintén norvég Boasson Hagen előtt 2011 júliusában

Az összetett szempontjából izgalmasabb események valamivel hátrébb történtek. A már említett hegyen támadást indított a sárga trikós Voeckler és közvetlen ellenfelei mögött is nagy hátrányban lévő Alberto Contador, de Cadel Evans és a Schleck-testvérek is fel tudták venni a ritmusváltásait, és Voeckler sem szakadt le. Legalábbis egy ideig.

A hegytetőre a szakadó esőben ugyanis csak hárman értek fel, a legjobb erőben lévőnek tűnő Evans, mögötte Contador és Samuel Sánchez. Ez a sorrend a cél felé vezető lejtőn sem változott, és az ausztrál még néhány másodpercnyi előnyt is tudott szerezni spanyol riválisaival szemben. A luxemburgi Schleck-fivérek eközben Voecklerrel együtt lemaradtak, és bár rosszul nem állnak, ha a következő szakaszokon nem tudnak frissebben tekerni, akkor nem sok esélyük lesz a végső győzelemre.

Voeckler összetett előnye bőven elegendőnek bizonyult arra, hogy megtartsa a sárga trikót, de mögötte Evans megelőzte Fränck Schlecket, Contador pedig megközelítette a fiatalabbik fivért, Andyt.

Tour de France
A 16. szakasz végeredménye
1. Thor Hushovd (norvég, Team Garmin-Cervelo) 3:31:38 ó
2. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky Procycling) + 0:00 p
3. Ryder Hesjedal (kanadai, Team Garmin-Cervelo) + 0:02
Tour de France
Az összetett állása 16 szakasz után
1. Thomas Voeckler (francia, Team Europcar) 69:00:56 ó
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing Team) + 1:45 p
3. Fränk Schleck (luxemburgi, Team Leopard-Trek) + 1:49
4. Andy Schleck (luxemburgi, Team Leopard-Trek) + 3:03
5. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel-Euskadi) + 3:26
6. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank Sungard) + 3:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerdán a Gap és Pinerolo közötti 179 km megtétele vár a mezőnyre.