NHL

A háromszoros bajnok kapus visszavonul

megosztom

Bejelentette a visszavonulását Chris Osgood, a Detroit Red Wings hálóőre. A kapus 401 NHL-ben aratott győzelemmel a háta mögött fejezi be, amivel egy igen szűk, mindössze tíztagú társaság tagjának mondhatja magát. A Stanley Kupát háromszor nyerte el, mindháromszor a Vörös Szárnyakkal.

Osgood a Red Wingsben is kiemelkedőnek számító teljesítménnyel (317 győzelem) büszkélkedhet, hiszen nála többször csak Terry Sawchuk diadalmaskodott többször az együttesben. Ennek megfelelően meg is becsülik, Ken Holland általános igazgató bejelentése szerint a jövőben a kapusok tanácsadójaként fogják alkalmazni, aki a fiatalok mentorálásában fog leginkább segédkezni.

Chris Osgood, a Detroit Red Wings kapusa emeli a feje fölé a Stanley Kupát, amelyet harmadszor nyert el 2008 júniusában

Osgood saját bevallása szerint nehezen hozta meg a döntést a visszavonulásról, de most, hogy túl van rajta, már előre tekint.

"Nap mint nap birkóztam ezzel a gondolattal. Állandóan ezen járt az agyam, úgyhogy nehéz volt bármi másra odafigyelnem. Azt hittem, könnyebben fog menni, ha egyszer idáig jutok, de nagyon kemény volt az utolsó pár hónap. Most azonban már a jövőre figyelek, és izgatottan készülök a klubnál rám szabott feladatokra" - nyilatkozott a kapus.

Osgood pályafutásának legnagyobb védései

Az előző szezonban egyébként csak 11-szer lépett jégre a 38 éves játékos, akinek egy sérvműtét miatt szakadt félbe az idénye. Gondolt arra is, hogy még egy évet bevállal, de sem ő, sem a klub nem volt biztos abban, hogy megéri-e egy újabb sérülést kockáztatni.

"Mondhattam volna Kennek, hogy teljesen jól vagyok, hiszen a műtétem óta keményen készültem, de nem tudtam volna garantálni, hogy nem dőlök ki újra. Részben azért is döntöttem a visszavonulás mellett, mert nem akartam a csapatot abba a helyzetbe hozni, hogy decemberben ott álljanak cserekapus nélkül" - nyilatkozta a kockázatról Osgood.

Elismerte ugyanakkor, hogy nagyon fontos volt számára, hogy 2010. december 27-én meg tudta szerezni a 400. győzelmét: "Aznap este későnérkeztünk meg Denverbe, és előző éjjel is játszottunk Minnesotában. A srácok fáradtak voltak, de kitették a szívüket a jégre. Nagyon küzdöttek, és bármit megtettek volna értem. Játékosként ennél többet nem kaphattam volna. A Stanley Kupa újbóli megnyerésén kívül semmi nem lenne ehhez az élményhez hasonlítható" - emlékezett vissza az emlékezetes 4-3-as, hosszabbításos diadalra, amelynek során 46 lövést hárított.

A 400. győzelem

Ezzel a győzelemmel mindossze a 10. kapus lett az NHL történetében, aki elérte a 400 győzelmet, és ez valószínűleg predesztinálja arra, hogy előbb-utóbb a Hírességek Csarnokának tagja legyen, és elismerte, hogy vágyik is erre: "Sokat jelentene. Tudom, hogy mennyi munka van mögöttem, hogy hogyan jutottam el idáig, és úgy érzem, hogy megérdemeltem, amit elértem. A világot jelentené számomra, ha helyet kaphatnék a Hírességek Csarnokába. Remélem, egyszer ez is megtörténik majd" - zárta gondolatait a kiváló hálóőr.

megosztom