Forma-1

Veszélyben a Német Nagydíj, nem kap pénzt a Nürburgring

Rajna-vidék-Pfalz tartomány gazdasági minisztere szerint a következő öt évben egy eurocentet sem kap a német államtól a Nürburgring, ahol kétévente rendezik a Német Nagydíjat, ez pedig veszélybe sodorhatja a pálya fenntartását, hiszen az üzemeltetők már így is nagy adósságot halmoztak fel.

Eveline Lemke, a Rajna-vidék-Pfalz tartomány gazdaságért, klímaügyekért, energiapolitikáért és területfejlesztésért felelős minisztere meglehetősen egyértelműen fogalmazott a napokban a Nürburgring jövőjével kapcsolatban: "2016-ig egyetlen Forma-1-es verseny fog csak állami támogatást kapni, az pedig a 2011-es. Pont."

A Nürburgring autóverseny-pálya főlelátója a 2009-es Forma-1-es Német Nagydíjon, előtte Felipe Massa a Ferrari, és Mark Webber a Red Bull versenyzője

A német Handesbatt.com című gazdasági szakportál szerint a Nürburgringi F1-es futamok 2003 óta veszteséget termelnek, és a pálya fenntartása miatti adósságok már 55 millió eurónál tartanak. A deficitet pedig az adófizetők állják, mivel a Ring 90 százalékban a tartomány, 10 százalékban pedig Ahrweiler kerület tulajdonában van. Az elemzők szerint az előttünk álló hétvégén megrendezendő Német Nagydíj további többmilliós veszteséget fog hozni, amire a korábbi tartományi kormány már eleve készült az idei költségvetés kialakításakor. A Zöldek vezette új kormány viszont nem akarja tovább támogatni a futamokat.

"Az új koalíciós megállapodás egyérteműen tartalmazza, hogy vissza akarjuk fogni a kiadásokat. Emiatt tárgyalni is felesleges lenne, az állam nem fog még több pénzt kifizetni. Azt hiszem, ennél tisztábban semmi nem látszik a Nürburgring jövőjét illetően" - mondta Lemke asszony.

A Német Nagydíjat felváltva rendezik a Nürburgringen és a Hockenheimringen, így jelen állás szerint páratlan években elmaradhat a futam, mivel csak utóbbinak van érvényes szerződése 2012-re, '14-re, 16-ra és '18-ra.