Vízilabda-vb

Legyőztük Montenegrót a férfi torna nyitányán

Akadozó játékkal, játékvezetői ítéletektől jócskán sújtva, de győzelemmel kezdte a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokságot a szívósan küzdő Montenegró ellen. Biros Péter átlövéseivel, Nagy Viktor ziccerek hárításával vezette a csapatot, amelynek még fel kell vennie a megfelelő fordulatszámot a tornán való sikeres szerepléshez. No, meg a bírókkal is jóban kellene lenni valahogy...

A ráúszásnál Varga Dénest visszafújták a játékvezetők, mert szerintük korán indult, így Montenegró jöhetett először. Madarast rögtön kiküldték, és meg is kaptuk az első gólt az első támadásból. (0-1) Biros erre egy kapufával válaszolt, majd egy-két kapkodó támadás után Kiss Gergelyt is kiállították, de ezt a fórt elrontotta az ellenfelünk. Nehezen kerültünk Sefik kapujának közelébe, távoli lövésekkel próbálkoztunk, de hol a kapus védett, hol a blokkról ment ki a labda. Hosnyánszky kiállítása után jól blokkoltunk. Varga Dani pedig szépen vált le az emberéről, és kissé a bal oldalról végre belőtte az első gólunkat. (1-1)

Újabb jó védekezés után emberelőnybe kerültünk, Hosnyánszky pedig úgy látta, hogy senkinek nem tud passzolni, odavágott hát egy bombagólt. (2-1) Szórtak minket rendesen a bírók, negyedik emberelőnyéből egyenlített Montenegró. (2-2) Majd a vezetést is újra megszerezték, Brguljan távolról pattintotta Nagy Viktor keze fölött a kapuba. (2-3)

A második negyedet is a délszláv csapat kezdhette, és bár kivédekeztük a támadásukat, a sajátunkat elrontottuk, és Brguljan teljesen egyedül úszott meg a labdával. Nagy Viktor nagy bravúrral hárította a ziccert, de a kipattanó nem a miénk lett, és ejtésből növelték az előnyüket a montenegróiak. (2-4) A második emberelőnyünkből jöhettünk volna közelebb, de Varga Dénes hosszas lóbálás után a kapufára ejtett. Ez után jött egy újabb jó védekezés, amiből meg tudtunk úszni, és Nagy úgy is remekül indtotta Birost, hogy a gólbíró késlekedett a labda bedobásával, a rutinos átlövő pedig kihasználta a ziccert. (3-4)

Újra egyenlíteni tudtunk, miután Varga Dénes levált az emberéről, és a kapuba pattintott. (4-4) Nem kellett sokáig várnunk a vezetés megszerzésére sem. Steinmetz Ádám előnyt harcolt ki, majd Varga Dániel passzából közelről ki is használta a lehetőséget. Montenegró helyzet nélkül is 5-5-re alakította az állást: Biros hónalja mellett lőttek szép gólt.

Nagy Viktor véd a magyar férfi vízilabda-válogatott kapujában a Montenegro elleni mérkőzésen a sanghaji világbajnokság nyitómérkőzésén 2011 júliusában

A szünetig nem változott az állás, majd ötméteresből lett újra miénk az előny. (6-5) A játékvezetők rögtön segíteni is akartak ellenfelünkön, kiküldték Kiss Gergelyt, de Nagy Viktor előbb egy távolról majd egy közelről érkező lövést is nagyszerűen védett. A következő montenegrói támadásnál Varga Dánielt állították ki, és ezt az előnyt Ivovic már belőtte a jobb oldalról a rövid alsóba. (6-6) Úszkálással teltek a következő percek, miután a játékvezetők sorra fújták a támadószabálytalanságokat. A mi kapunk előtt törték meg a sorozatukat, ezúttal Birost küldték a sarokba. A fórt ugyan kivédekeztük, de a csapatkapitány így sem ért vissza, Radovic 6-7-re alakította az állást.

A mi támadásunk elhalt, majd kettős hátrányba kerültünk - érdekes, hogy sosem számított durvának a magyar vízilabda, mégsem tudtunk sosem teljes létszámban védekezni -, Danilovic a kapu torkából lőhetett gólt. (6-8) Érezték már a bírók is, hogy nagyon megbillent a medence, jött egy előny nekünk is, amit viszont szörnyen játszottunk meg. Csak Biros klasszisán múlott, hogy egy marék rossz passz után mégis gól született. (7-8) Hogy nehogy jól érezzük magunkat, hátrányban fejeztük be a harmadik negyedet, és Ivovic találata után 7-9 lett az állás az utolsó szünetben.

Kemény Dénes nemcsak a játékvezetők, a játékosai teljesítményével sem volt elégedett, határozottan adta az utasításait. A negyedik játékrészt sem mi kezdtük, de jó védekezés után emberelőnyből Madaras Norbert csökkentette a hátrányunkat. (8-9) Nagy újabb bravúros védései, pipából kiszedett lövések után Gór-Nagy Miklós is megszerezte első gólját. Előnyből, centerpozícióból volt eredményes. (9-9) Vagy a centerjátékunk éledt fel, vagy a sporik gondolták úgy, hogy a hajrában minket segítenek kicsit, Steinmetz ugyanis rövid időn belül a harmadik fórunkat harcolta ki. Újra Biros villant, ott találta meg a helyet a jobb alsóba, ahol talán nem is volt. (10-9)

Kiblokkoltunk egy hátrányt, majd Kiss Gergő kapufáról bepattanó átlövésével nőtt egy kicsit a vezetésünk. (11-9) Persze jött Montenegró újabb emberelőnye, és ezúttal eredményesek voltak. (11-10) Ránk kontrát fújtak a játékvezetők, majd az utolsó perc elején jött a menetrendszerű kiállítás. Ellenfelünk azonban nem jutott lövéshez előnyben, csak a támadóidejük lejártakor tudtak próbálkozni távolról, a szélről, de ez nem okozott gondot Nagy Viktornak, aki 10 kapott gólja ellenére nagyon sokat tett hozzá a győzelemhez, amit akadozó játékkal, egy kis ellenszélben, de megszereztünk.

Férfi vízilabda-világbajnokság

Magyarország-Montenegró 11-10 (2-3, 3-2, 2-4, 4-1)
magyar gólszerzők: Biros 4, Varga Dániel, Hosnyánszky, Steinmetz, Madaras, Gór-Nagy, Varga Dénes, Kiss 1-1