NB I visszatekintő

A csapatok pazar bemutatót tartottak a bajnoknak a nyitányon

  • Göbölyös János
Címkék:
megosztom

Pénteken elkezdődött a 2011-12-es magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság. Összeállításunkban az OTP Bank Liga nyitó fordulójára tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Sasa Stevanovic győri kapus hárít a labdarúgó OTP Bank Liga első fordulójában játszott Budapest Honvéd-Győri ETO FC mérkőzésen, a Bozsik József Stadionban. Mellette Ivan Lovric (Honvéd, k) és Djordevics Vladimir (Győr). A mérkőzést a Győr nyerte 2-1-re. MTI Fotó: Kollányi Péter
Idény eleji forma? Ugyan már, felejtsük el! Aki csak az eredményeket, a gólok számát nézi, az is elégedett lehet, aki pedig látta a meccseket, még inkább bizakodhat. Tudom, egyetlen forduló alapján korai bármiféle szakmai értékelésbe belemenni, azt meg pláne kockázatos kijelenteni, hogy ez a bajnokság jobb lesz az előzőnél. A kezdet mindenesetre reményteli, néhány csapat repülőrajtot vett, de a többségükre - nem csak a győztesekre - elmondható, hogy a rövid felkészülés, a keret átalakítás és nem utolsó sorban a kánikula ellenére elfogadható, némelyikük remek teljesítményt nyújtott. A Debrecen félóra alatt lenullázta a Vasast, a Diósgyőr felnégyelte a Zalaegerszeget, a Pápa ziccereket hibázva is nyerni tudott Újpesten, a Győr fordított a Honvéd otthonában, a Paks és a Kecskemét, a két nemzetközi kupaújonc ötgólos meccsel hangolt az Európa Liga-visszavágójára, a szintén főpróbát tartó Ferencváros remek remit játszott a sokadszor újjáépülő Kaposvárral, és a másik volt másodosztályú együttes, a Pécs is győzelemmel debütált a Haladás ellen.

A csapatok produkciója mellett ki kell emelni néhány játékos teljesítményét is. A három gólt szerző Coulibaly szinte egymaga döntötte el a mérkőzést, a duplázó Seydi üzent az ellenfeleknek, hogy nem csak a spanyolok miatt veszélyes a diósgyőri légió, Marics pedig győztes góllal köszönte meg edzőjének, hogy egy sorral hátrébb játszatta. De rajtuk kívül is több, a magyar bajnokságban most bemutatkozó, vagy csak csapatot váltó futballista igazolta a klubvezetők döntését, miszerint érdemes volt őket szerződtetni. Hogy megérte-e, az majd később derül ki. Most már csak a szurkolóknak kellene megmozdulni és a mostani 3500-as átlagnézőszámot európai szintre tornászni. Nem kétséges, ha a folytatás hasonló vagy még jobb lesz a pályán, akkor a lelátók is megtelnek.

Itt azért megállnék egy pillanatra. Mindenkinek szíve-joga tiltakozni vélt vagy valós sérelmei ellen, ám az újpesti szurkolók kivonulása ezúttal visszaütött. A lilák saját csapatukat büntették azzal, hogy a 60. percben, amikor a játékosoknak a leginkább szükségük lett volna az addig kitartó buzdításra, elhagyták a stadiont. Marics gólját persze a védőknek kellett volna megakadályozni, de ki tudja, lehet, hogy éppen az a plusz hiányzott az újpesti vezetéshez, amit a hazai ultrák mindig hozzátesznek a sikerhez.
                 
És hát hiányzott még valami a fordulóból. Egészen pontosan valaki: a bajnok. A Videoton az MLSZ jóvoltából rápihenhetett a BL-visszavágóra, ám ha a fehérváriak félszemmel követték a hétvégi hazai eseményeket, láthatták, nem csak szerdán a Sturm Graz ellen, hanem a magyar bajnokságban sem lesz könnyű dolguk.

MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:

Komjáti András (Vasas) a súlyos vereségről: ,,Nem ezt vártam, de a történteken változtatni már nem lehet”.
Sisa Tibor (Kaposvár) egyszerű magyarázata a pontosztozkodásról: ,,A labdarúgás ilyen, ha be tudtunk volna egyet még valahogy birkózni, akkor meg lehetett volna ez a mérkőzés. Így viszont döntetlen, és ha döntetlen, akkor azt kell mondanom, hogy igazságos”.
Prukner László (Ferencváros) a baljós előjelekről: ,,Tegnap Rósa Dénesnek eltört a keze, ma Jovanovicnak a bemelegítésnél szétment a bokája, ilyen "apróságok" is befolyásolják a dolgokat”.
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) tanácstalansága, kritikája és feladata: ,,Izgalmas mérkőzésen vagyunk túl, deja vu érzésem van, de nem tudok arra magyarázatot adni, hogy miért nem tudjuk megverni a Paksot. Az első két kapott gólra a reakciónk a megye kettes szintet ütötte meg. Passzolni még meg kell tanítani a játékosokat, a jövő héten ez elég sokat lesz téma az öltözőben”.
Aczél Zoltán (Haladás) az elkésett cseréről: ,,Halmosi cserelapja már meg volt írva, fél perc múlva jött volna a csere, e helyett sajnos kiállították”. 
Csank János (Zalaegerszeg) csapata mélypontjáról: ,,A bekapott két gól után azon gondolkodtam, mit kellene tenni, közben jött a harmadik is, amit nem is láttam”.

OTP Bank Liga, 1. forduló
Jegyzőkönyvek
DEBRECEN-VASAS 5-2 (3-0)
Debrecen, Oláh Gábor utcai Stadion, 4000 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Albert István, Medovarszki János)
DVSC: Novakovics – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Kulcsár T., Bódi, Varga J., Szakály (Nagy Z., 82.) – Rezes (Ferenczi, 67.), Coulibaly (Zahovaiko, 72.). Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Verpecz, Ramos, Máté, Ferenczi, Szilágyi, Nagy Z., Zahovaiko.
Vasas: Janjusevic – Boukar, Mileusznics, Gáspár, Katona M. – Kulcsár D., Kovács G., Bárányos, Jokics (Bakos, 46.), – Belicky, Honma (Simic, 46.). Vezetőedző: Komjáti András. Cserepad: Halasi, Simic, Ferkó, Arsics, Bakos, Polényi, Mundi.
Gólszerző: Kulcsár Tamás (4.), Coulibaly (20., 47., 55.), Szakály (33. – tizenegyesből), illetve Simic (48.), Kulcsár D. (51.)
Sárga lap: Kulcsár D. (64.)
Piros lap: Mileuznic (31.)
 
DIÓSGYŐRI VTK-ZALAEGERSZEGI TE FC 4-1 (3-0)
Diósgyőr, 7000 néző. Vezette: Vad II. István (Ring György, Szpisják Zsolt)
DVTK : Rados – Vadász, Gal, Budovinszky, Gohér – Gallardo (Dobos,74.), Abdouraman, Lippai, Luque – Menougong, Seydi (Pál, 60.). Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Dobos, Pál, Carreno, Farkas B., Bogáti, Takács P.
ZTE : Vlaszák – Turcsik, Bulatovic, Sherif, Varga R. – Szalai (C, 46.), Kamber, Horváth A. (Rajcomar, 38.) ., Hervás – Turkovs (Bujor 65.) , Balázs. Vezetőedző: Csank János. Cserepad: Bujor, Stanisavljevic, Rajcomar, Jahic, Kocsárdi, Kovács G., Csordás.
Gólszerző: Seydi (28.,45.) Luque (37.) Gohér (90.) ill. Varga R. (85.)
Sárga lap: Seydi (10.), Luque (42.), Abdouraman (52.) ill. Stanisavljevic (53.), Bulatovic (58.), Varga R. (72.), Rajcomar (78.)
Piros lap: Bulatovic (82., második sárga lap után)
 
PÉCSI MFC-HALADÁS SOPRON BANK 1-0 (0-0)
Pécs, 3000 néző, Vezette: Németh Ádám (Farkas Balázs, Butkai Zsolt)
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Todorovic, Törtei – Regedei (Schultz, 61.), Scepanovic, Pintér A., Nagy O. – Wittrédi (Horváth Zs., 73.), Bajzát (Andorka, 57.) Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Andorka, Schultz, Horváth Zs., Holczer, Petrók, Marovic, Nagy J.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Nagy II. G., Tóth P. – Nagy I. G., Iszlai, Sluka, Halmosi – Kovács I. (Sipos N., 59.; Rajos, 62.), Kenesei (Irhás, 76.) Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Rajos, Irhás, Sipos, Mursits, Búrány, Molnár B., Devecseri.
Gólszerző: Horváth Zs. (80.)
Sárga lap: Bajzát (54.), Pintér A. (87.), ill. Halmosi (18.), Iszlai (41.), Guzmics (51.)
Piros lap: Halmosi (55., második sárga lap után)
 
ÚJPEST FC-LOMBARD PÁPA 0-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3128 néző. Vezette: Oláh Gábor (Demeter János, Márkus Tamás)
Újpest FC: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Takács, Pollák – Simon K. (Magos, 57.), Markovics (Rajczi, 71.), Egerszegi, Balogh B. (Böőr, 57.) – Lázár B, Kabát. Vezetőedző: Mészöly Géza. Cserepad: Magos, Rajczi, Böőr, Horváth T., Bognár, Tajthy, Wilson.
Pápa: Szűcs – Nagy S., Dlusztus, Totadze, Présinger – Lovrencsics (Varga G., 81.), Farkas A., Ganugrava, Quintero (Zulevs, 76.) – Ferenczi, Marics (Germán, 89.). Vezetőedző: Véber György. Cserepead: Germán, Zulevs, Varga G., Takács T., Tóth G., Németh, Kaszás.
Gólszerző: Marics (80.)
Sárga lap: Présinger (7.), Farkas A. (68.), Totadze (88.), Varga G. (90.)
 
BUDAPEST HONVÉD-GYŐRI ETO FC 1-2 (1-0)
Bozsik Stadion, 1500 néző, Vezette: Iványi Zoltán (Kispál Róbert, Forgács Attila)
Honvéd: Kemenes – Kostolani, Lovric, Botis, Novák A. – Németh N., Horváth A., Zelenka (Ivancsics, 60.), Hajdú (Danilo, 61.) – Délczeg, Abass. Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Danilo, Ivancsics, Sánta, Debreceni, Bjelkanovic, Nagy A., Hidi.
Győri ETO: Stevanovic – Takács Á., Fehér Z., Djordjevic, Völgyi – Dudás (Aleksidze, 67.), Trajkovic, Pilibaitis (Windecker, 87.), Ji-Paraná – Simon A. (Dinjar, 69.), Koltai. Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Dinjar, Aleksidze, Windecker, Molnár B., Stanisic, Kiss M., Babic.
Gólszerző: Hajdú (12.), ill. Dudás (57.), Dinjar (79.)
Sárga lap: Horváth A. (16.), Hajdú (48.), Németh N. (63.), ill. Takács Á. (43.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI-FERENCVÁROS 2-2 (1-1)
Kaposvár, 4500 néző. Vezette: Kassai Viktor (Vámos Tibor, ifj. Tóth Vencel)
Kaposvár: Posza – Okuka, Bank, Zsók, Gujic – Pavlovics (Dzsavad, 56.), Hegedűs G., Kulcsár K. (Farkas P., 78), Pedro, Katona (Perics, 64.) – Grumics. Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Dzsavad, Farkas P., Perics, Horváth L., Jánvári, Kardos, Kovács O.
FTC: Ranilovic – Balog Z., Csizmadia, Otten, Junior – Morales, Maróti, Józsi (Fülöp N., 74), Andrezinho – Félix (Alison, 67.), Abdi (Pölöskey, 79.). Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Fülöp N., Alison, Pölöskey, Jova, Grúz, Rodenbücher, Sváb.
Gólszerző: Okuka (5.), Perics (73.), ill. Félix (26.), Otten (83.)
Sárga lap: Zsók (28.), Okuka (33.), Grumics (45.), ill. Félix (33.)
 
MVM PAKSI FC-KECSKEMÉTI TE 3-2 (1-1)
Paks, 1500 néző. Vezette: Solymosi Péter (Lémon Oszkár, Takács Gábor)
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Báló – Bartha (Mészáros I., 90.), Böde, Sifter, Sipeki – Magasföldi (Heffler N., 61.), Hrepka (Kiss T., 61.). Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Pokorni, Szabó J., Heffler N., Mészáros I., Nagy I., Kiss T., Vayer.
Kecskemét: Németh G. – Gyagya, Radanovics, Balogh B., Mohl – Ebala, Csukics (Szavics, 79.), Bertus – Stokic (Litsingi, 46.), Foxi, Gyurcsó (Simon A., 46.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Ribánszki, Koszó, Patvaros, Szavics, Dosso, Litsingi, Simon A.
Gólszerző: Hrepka (16.), Bartha (48.), Böde (73.), ill. Stokic (30.), Simon A. (89.)
Sárga lap: Fiola (53.), ill. Ebala (63.), Balogh B. (75.)
 
BFC SIÓFOK-VIDEOTON ELHALASZTVA
OTP Bank Liga
Tabella 1. forduló után
Csapat M Gy D V G GK P
1. Debreceni VSC 1 1 0 0 5-2 +3 3
2. Diósgyőri VTK 1 1 0 0 4-1 +3 3
3. MVM Paks 1 1 0 0 3-2 +1 3
4. Győri ETO 1 1 0 0 2-1 +1 3
5. Lombard Pápa 1 1 0 0 1-0 +1 3
Pécsi MFC 1 1 0 0 1-0 +1 3
7. Ferencváros 1 0 1 0 2-2 0 1
Kaposvár 1 0 1 0 2-2 0 1
9. BFC Siófok 0 0 0 0 0-0 0 0
Videoton FC 0 0 0 0 0-0 0 0
11. Kecskemét 1 0 0 1 2-3 -1 0
12. Bp. Honvéd 1 0 0 1 1-2 -1 0
13. Haladás 1 0 0 1 0-1 -1 0
 Újpest FC 1 0 0 1 0-1 -1 0
15. Vasas-Híd 1 0 0 1 2-5 -3 0
16. Zalaegerszeg 1 0 0 1 1-4 -3 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GÓLLÖVŐLISTA

3: Adamo Coulibaly (DVSC)
2: L’Imam Seydi (DVTK)
1: Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Gohér Gergő (DVTK), José Luque (DVTK), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Dudás Ádám (Győri ETO), Marko Dinjar (Győri ETO), Drazsen Okuka (Kaposvár), Milan Perics (Kaposvár), Jovica Stokic (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Goran Marics (Lombard Pápa), Hrepka Ádám (Paks), Bartha László (Paks), Böde Dániel (Paks), Horváth Zsolt (PMFC), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simic (Vasas), Varga Róbert (ZTE)

OTP Bank Liga
A 2. forduló programja
07.22. (péntek) ZTE-DVSC-TEVA  18.00
07.23. (szombat) Vasas-Pécsi MFC  17.30
  Győri ETO-Újpest  20.00
  Haladás-Bp. Honvéd  20.00
  Lombard Pápa-Siófok  20.00
07.24. (vasárnap) Videoton-Paks  16.00
  Ferencváros-Diósgyőr  18.00
  Kecskemét-Kaposvár  19.00
megosztom