Copa América

Brazílián átok ült, Paraguay jutott az elődöntőbe

Brazília képtelen volt bevenni a rendes játékidőben Paraguay kapuját, pedig helyzetek tucatjait dolgozta ki a selecao. Mano Menezes világklasszis csatárain azonban átok ült, sehogy sem tudtak túljárni Villar kapus eszén, a hosszabbításban pedig Lucas Leiva kiállítása miatt már kevesebb esélyük volt tesztelni a paraguayi portást. Az ötszörös világbajnoknak a mindent eldöntő tizenegyespárbajban négy kísérletből egyszer sem sikerült gólt szereznie, ez pedig azt jelentette, hogy Argentína után Brazília is búcsúzott a negyeddöntőben.

Aktívabban kezdte a harmadik negyeddöntőt a brazil csapat, az első tíz percben Ramires, majd Neymar is próbálkozohatott egy-egy lövéssel. A paraguayiak elsősorban a biztos védekezést tekintették alapnak, támadás vezetésre nem sok energiájuk, területük maradt.

A kezdeti tapogatózás után beindultak a brazilok. A 28. percben Pato passzolt Robinhóhoz, aki okosan tette tovább Neymar elé, ő viszont 11 méterről a kapu mellé belsőzött. A 33. percben egy baloldali Ganso-szabadrúgást követően a csapatkapitány Lució robbant be az ötösön belülre, de hiába maradt teljesen üresen, a kapu helyett a kapusba passzolta a labdát.  Hét perccel később a kevés paraguayi lehetőségek egyikét jegyezhettük fel: a 40.percben Andre Santos kissé kisodrórott helyzetből, 7 méterről az égbe vágta a játékszert. Az első félidőben egyértelműen fölényben játszott Brazília, de az eredményen ez ekkor nem látszódott meg.

Robinhoékon átokt ült
A második felvonásban ugyanúgy folytatódott a játék, ahogy az elsőben befejeződött: támadott Brazília. A 49. percben nagyon komoly tüzijátékot rendeztek a sárgák: Pato passzolt remek ütemben a leshatárról induló Neymarhoz, aki előbb elfektette a visszazáró védőt, majd kapura lőtt,de a gólvonalról tisztáztak a paraguayiak, a duplázás Maicon részéről pedig elakadt a paraguayi védőfalban.

Az 55. percben a 19 éves Neymar a saját térfeléről indulva tette tovább labdát, majd miután Robinho visszaadta neki azt, 19 méterről elcsúszva lőtt kapura. Sokat nem tévesztett, de Villar kapus rajta volt a labdán. Kicsivel később, a 62. percben Maicon kavargatott a tizenhatos sarkánál, majd befelé húzott, az őt keresztező Robinho azonban ellőtte előle a labdát, de a Milan csatára egy fél méterrel célt tévesztett. A 67. percben 10-es mezben játszó Ganso egy kipattanó labdát 15 méterről tűzött kapura, de Villar óriási bravúrral szögletre mentette a jobb alsóba tartó próbálkozást.

A 72. percben újabb ordító gólhelyzet maradt ki brazil részről: a Robinho felrúgásáért megítélt szabadrúgást Neymar ívelte a paraguayiak tizenhatosán belülre, Pato remekül vette mellre a labdát, de hat méterről nem tudott túljárni Villar eszén, aki újabb fantasztiks bravúrt bemutatva hárított.

Tíz perc múlva újra a Robinho ugratta ki klubtársát, de a Pato-Villar párharcot ezúttal is a hálóőr nyerte meg. A 84. percben egy baloldali szögletet követően a Neymar helyére érkező Fred bólintott kapura, kivételesen a kapus verve volt, de a gólvonalról Alcaraznak sikerült kifejelni a labdát.

Mano Menezes szövetségi kapitány alig hihetett a szemének: ennyi kidolgozott ziccer az egész torna megnyeréséhez elegendő volna, de a világklasszis támadók egyszerűen képtelenek voltak betalálni a remeklő Villarnak.

A rendes játékidő utolsó percei kissé váratlanul a Paraguayé voltak, Barreto és Valdez is ígéretes szituációból vehette célba a kaput, igaz eltalálni nem sikerült azt.   

Villart volt miért ünnepelni a társaknak
Akárcsak az eddig lejátszott két negyeddöntőben, ezen a találkozón is hosszabbításra került sor. A ráadás nyolcadik minutumában Lucas Leivát kiállította a játékvezető, így az eddig totális fölényben futballozó Brazília létszám-hátrányba került. A mérkőzés ettől kezdve kissé kiegyenlítettebbé vált, bár szemmel láthatóan mindkét fél kezdett fáradni. Menezes Neymar után Patot is lecserélte, de Elano beállásával sem változott sokat a játékuk. A kétszer 15 perces extra idő sem hozott döntés, így következhettek a mindent eldöntő tizenegyesek.

A csereként beálló Elano még Roberto Baggiohoz képest is pocsék büntetőt rúgott, de "párja", Barreto megtette neki azt a szívességet, hogy mellé gurította a saját tizenegyesét. Ezután a milános Thiago Silva gyatra lövését Villar védte, majd Esigarribia az elvetődő Julio Ceaser helyére bombázta a labdát. A fiatal Andre Santos lemásolta Elanót és fölé vágta, Riveros viszont Esigarribiát kopírozta és gyakorlatilag eldöntötte a párharc sorsát. Az igazi szenzáció Fred lövése után következett be, ugyanis a brazilok negyedik rúgója sem talált be a kapuba, ez pedig azt jelenti, hogy Paraguay jutott a Copa América elődöntőjébe

Copa América
Negyeddöntő
Brazília - Paraguay 0-0 tizenegyesekkel 0-2
La Plata, V:Pezzotta
Brazília: Julio Cesar - Santos, T.Silva, Lucio, Maicon - Ganso (Lucas 100.), Ramires, Lucas Leiva - Neymar (Fred 80.), Robinho, Pato (Elano 111.) Vezetőedző: Mano Menezes
Paraguay: Villar - Alcaraz, Verón, Da Silva, Torres (Marecos, 71.) - Esigarribia, Caceres, Riveros, Vera (Barreto 63.) - Valdez, Barrios (Perez 83.) Vezetőedző:Gerardo Martino