Copa América

A kudarc túl erős kifiejezés - Sergio Batista

  • MTI

Sergio Batista argentin szövetségi kapitány úgy véli, nem kell kudarcként értékelni, hogy válogatottja a negyeddöntőben búcsúzott a hazai rendezésű labdarúgó Copa Americától.

Batista nem, az argentin nép viszont kudarcnak éli meg a kiesést

"Ezt nem nevezem kudarcnak, a kudarc túl erős kifejezés - mondta a tréner, védelmébe véve egyúttal programját, amely a szerinte legfontosabb célig, a 2014-es világbajnokságig jelöli ki az utat.

Ezzel együtt némi önkritikát is megfogalmazott, mondván: "Ha két mérkőzés után változtatni kell az összeállításon, akkor ott valami gond van, amit meg kell oldani." Batista a harmadik csoporttalálkozó előtt a Banega, Cambiasso, Tevez, Lavezzi négyest lecserélte a Gago, Di Maria, Agüero, Higuaín kvartettre, ami jó húzásnak bizonyult. Ugyanakkor - amint azt a szövetségi kapitány is elismerte - a csapat ilyen összeállításban is szervezetlenné vált az uruguayiak elleni negyeddöntős összecsapás második félidejére.

A szövetségi kapitányt már a torna előtt sok kritikával illették, a szurkolók szerint ugyanis - a 2008-as olimpiai bajnoki címmel együtt is - érdemtelenül tölti be a posztot, mivel nincsen semmilyen kimagasló eredménye jelentős klubnál. A Copa-kudarc ellenére a szakember fejében nem fordult meg a távozás gondolata, ezért nem is nyújtotta be lemondását az argentin szövetség felé.

Az Olé című lap a tizenegyespárbajban elvesztett negyeddöntő után egyértelműen fogalmazott: "nemzeti kudarcról" írt.

"A futball tekintetében halottak vagyunk, mert hiszen ez a Copa volt, amelyen lehetőség nyílt volna arra, hogy elinduljunk, hogy Messi köré csapatot építsünk és hosszabb távra szóló álmokat szövögessünk" - vélekedett a lap szakírója. A cikk kitér arra is, hogy a három döntetlen mellett a Costa Rica-i utánpótláscsapat ellen kiharcolt egyetlen győzelem összességében lesújtó mérleg, mint ahogy az is elszomorító, hogy az argentin válogatott nem tudta kihasználni a létszámfölényéből adódó előnyt a negyeddöntő második félidejében.