Vitorlázás

Több hajó elsüllyedt a viharban, de sérültek nincsenek a Kékszalagon

  • MTI

Személyi sérülés nem történt, ugyanakkor a csütörtökről péntekre virradó éjjel érkezett hidegfront erős, viharos szele megtépázta a Balatonon zajló 43. Kékszalag Telekom Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnyét.

A viadal hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint először este a Szigligeti-öblöt, majd éjszaka a Balaton teljes területét érte el a viharos szél, amelynek következtében több vitorlás elsüllyedt, némelyik még a reggeli órákban is horgonyon vesztegelt.

"A verseny mellé rendelt mentőmotorosok, a vízirendőrség és a mentőszolgálat áldozatos munkájának, illetve a hajósok kitartásának és nem egyszer ötletességének köszönhetően személyi sérülés nem történt, annak ellenére, hogy több vitorlás hajó jelenleg víz alatt van, és számos a nyílt vízen horgonyon, elhagyatva várja a mentést" - áll a közleményben.

A 43. Kékszalag versenyzői közül sokan még a vízen vannak, s közelednek a balatonfüredi cél felé, amelyen csütörtök este elsőként az immár tizedszer győztes Litkey Farkas haladt át a Budapest Bank Lisával 12 óra 23 perces idővel.

Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő viadalán csütörtök reggel 9 órakor 588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak. A versenyzők Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláztak - a mezőny nagy része még most is úton van -, a befutó pedig ismét Balatonfüred előtt volt.

A 43. Kékszalag szombat reggel 9 óráig tart, a még a vízen lévő vitorlásoknak így 48 óra alatt kell teljesíteniük a távot.