Műugrás

Még nem lesz szabályreform a szinkron számokban

  • VNA

A sanghaji világbajnokságon mégsem lesz új pontozás a műugrók szinkron versenyein, az olimpiáig változatlan marad minden.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) hiába tesztelte a műugró Világsorozat két versenyén is az új pontozási rendszert a szinkron számokban, a világbajnokságon mégis maradni fog a régi pontszámítás. Erről döntött ugyanis a FINA technikai bizottsága, amely figyelembe vette több ország szakembereinek kritikai észrevételeit a reformok kapcsán. A tervezett új pontozás nagyobb hangsúlyt fektetne az ugrók egyéni képességeire és az általuk végrehajtott ugrás pontozására, a szinkronitásra adott pontszámok súlya pedig csökkenne az összesített pontszámban.

A műugrók szinkron versenyei során kék-két pontozó ad pontszámot az egyes ugrókra és emellett pedig öt pontozó a szinkronitást, a versenyzők mozgásának összhangját nézi. Ez utóbbiból következően adott esetben egy azonos módon (szinkronban) elrontott ugrás is érhet viszonylag magas pontszámot, ami sokak szerint nem előnyös a szinkron számok megítélésének.