Sakk

Éremért küzd a magyar együttes a csapatvilágbajnokságon

  • MTI
Címkék:

A szombati sorsolás után vasárnap - magyar idő szerint reggel 9 órakor - kezdődik a kínai Ningbóban a sakk-csapatvilágbajnokság. Az Élő-pontok alapján a rangsorban ötödik magyar válogatott éremszerzés reményében ül asztalhoz, Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba és Erdős Viktor összeállításban.

Lékó Péter fél éves kihagyás után tér vissza a csapatba

A torna legnagyobb esélyese a címvédő orosz válogatott, amely mellett az azeriek, az ukránok és az örmények számítanak favoritnak. Rajtuk és a magyarokon kívül a Gata Kamsky vezette amerikaiak és a hazai pályán szereplő kínaiak érhetnek még oda a dobogóra.

A magyarok 2001 óta először vesznek részt ismét a rangos csapatversenyen, a tavalyi sakkolimpián szerzett negyedik (holtversenyes harmadik) helyezésnek köszönhetően. A Portisch Lajos vezette csapat 1985-ben ezüstérmes volt, négy év múlva a negyedik, 2001-ben pedig ötödik helyen végzett a magyar együttes.

Kínában a kilencfordulós, négytáblás körversenyen az olimpiai pontszámítást alkalmazzák, a győzelemért 2, a döntetlenért 1 pont jár. Az esetleges holtversenyt a táblapontok döntik el. Amennyiben ez sem döntene, akkor az egymás elleni eredmény számít. Az esetleges újabb holtversenynél az ún. berlini pontszámítást alkalmazzák, a táblánként elért pontokat súlyozzák. A játékidő 90-90 perc az első negyven lépésre, majd 30-30 perc marad a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még lépésenként 30-30 másodperc extraidő jár. Az első 30 lépésben tilos döntetlent ajánlani, és érvényes a zéró tolerancia szabálya, vagyis tilos késni a játszmáról.

Vasárnaptól július 21-ig öt fordulóra kerül sor, majd a pihenőnap után július 23. és 26. között lesz a következő négy játéknap. Az utolsó fordulót helyi idő szerint 10 órakor rendezik meg (magyar idő szerint 4 óra), a többi játéknapon helyi idő szerint 15 órakor kezdődnek a játszmák.

Sakk-csapatvilágbajnokság
A résztvevő válogatottak
Oroszország (címvédő)
Kína (rendező)
Ukrajna (a tavalyi olimpia győztese)
Izrael (a tavalyi olimpia bronzérmese)
Magyarország (a tavalyi olimpián negyedik)
Azerbajdzsán (a 2009-es Európa-bajnok)
India (Ázsia képviseletében)
Egyiptom (Afrika képviseletében)
Egyesült Államok (Amerika képviseletében)
Örményország (a FIDE elnök meghívottja, kétszeres olimpiai bajnok)