NB I

A Fradi nemcsak nyer, szórakoztat is

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődött az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél.

Az FTC-Ulisses Európa Liga-mérkőzésen Otten és Ranilovic ölelkezik.
Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. Sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az elmúlt szezon bronzérmesével, a 3. helyezett Ferencvárossal folytatjuk.

Tavaly ilyenkor a mostanihoz hasonló volt a hangulat az Üllői úton. Bár akkor még két hét volt hátra a rajtig, a szurkolók már izgatottan várták, hogy elkezdődjön a szezon, és láthassák az új edző által irányított, új játékosokkal megerősített és új, magasabb célokért pályára lépő Fradit. A Kaposvárról érkezett Prukner László addigi pályafutásának talán legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésére készült, úgy ült le a Ferencváros kispadjára, hogy a győzelem volt a minimum, a játéknak tükröznie kellett, merre tart és meddig juthat a csapat, s nem utolsó sorban magát is el kellett fogadtatni a ferencvárosi szurkolókkal. Sikerült, bár a játék olykor akadozott, a közönség akceptálta az igyekezetet, és várta a hasonlóan eredményes folytatást.

A kezdeti lendület egy hónapig tartott, aztán két rosszul sikerült mérkőzés elég volt ahhoz, hogy feszültté váljon a helyzet. Az újpesti hatos, majd rögtön utána a Siófoktól hazai pályán elszenvedett vereség mélyre taszította a csapatot - de csak a tabellán. A morális válságot maga Prukner akadályozta meg azzal, hogy tanárember lévén kiváló pedagógiai érzékkel tudta kezelni játékosait, és ami talán ennél is fontosabb, az őt egyre többen, és durvábban támadókat. Innen állt fel a Fradi, és lett végül harmadik a bajnokságban, ami szakmailag mindenképpen bravúr (kellett azért némi szerencse és a vetélytársak megingása is hozzá), különösképpen annak tudatában, hogy szinte a teljes szezont anyagi bizonytalanságban, jövőkép nélkül futballozta végig a csapat. A bronzérem értékét növeli, hogy a tavaszi szezon elején nem csak a játékosok egzisztenciális helyzete, hanem a futballszakosztály jövője került veszélybe, volt egy pont (a zrt. önmaga ellen tervezett végelszámolási kezdeményezése), amikor az NB I-ből való kizárás is fenyegette a klubot.

Ilyen körülmények között, ennyire bizonytalan hátérrel ért célba a Fradi, ami azt jelentette, hogy hat viszontagságos év után ismét jogot szerzett arra, hogy európai kupasorozatban induljon.
Ehhez viszont - mármint a nemzetközi porondon való helytálláshoz - két dologra volt szükség. Egyrészt gazdaságilag stabilizálni kellett a szervezetet, ami úgy tűnik, az új elnökséggel megtörtént. Másrészt meg kellett erősíteni a keretet, ami a nyári felkészülési mérkőzéseken és a három Európa Liga-selejtezőn mutatott játék alapján szintén sikeresnek mondható. Ha pedig csak az eredményeket nézzük, még egyértelműbb a kép, a Ferencváros ugyanis az egyetlen olyan csapat a magyar mezőnyben, amelyik a nyáron minden gyakorló és tétmeccsét megnyerte. Bár jelentőségében elmarad a selejtezőkétől, de az örményországi visszavágót követő moszkvai, Lokomotiv elleni győzelem a bravúr kategóriába sorolható.  

Rajt
Kaposvári Rákóczi-Ferencváros
07.17, vasárnap, Kaposvár, 18.00
A sikeres hazai és nemzetközi szereplés érdekében természetesen kellett némi anyagi áldozatot is vállalni, az újonnan igazolt játékosok teljesítménye azt sejteti, megérte belenyúlni a kasszába. Már csak azért is fontos volt ezt megtenni, mert húzóemberek hagyták el a csapatot, elég csak André Schembri és Marek Heinz nevét említeni, velük együtt huszonhárom gól is elszivárgott az Üllői útról. A távozók pótlását magyar szinten már-már sztárigazolásokkal oldotta meg a klub, Oláh Lóránt kölcsönvétele, Mark Otten és Felipe Félix szerződtetése telitalálat, és hát ott van még talonban Somalia, aki egyelőre adminisztratív akadályok miatt nem léphet pályára a Fradiban. Abban a csapatban, amelyik az idén nem csak erő-, hanem látványelemekkel is képes lehet feltüzelni szurkolóit, a keretben ugyanis négy brazil születésű futballista van (Félix, Somalia, Junior, Andrezinho), ami ugye garancia lehet a szórakoztatásra.

Prukner László azonban nem esik hasra a labdaművészektől, legutóbb éppen az Aalesund elleni mérkőzés után nyilatkozta a remek teljesítményt nyújtó, és káprázatos gólt szerző Liban Abdiról, hogy ez a dolga, ezért fizeti a Ferencváros.   

Hát igen, ha valaki, az edző aztán tudja, sőt, a saját bőrén érezhette, nem szabad elszállni a kezdeti sikerektől, visszafogottan, reálisan kell értékelni a helyzetet. És bár a hangulat valóban hasonló az egy évvel ezelőttihez, van azért egy óriási különbség. A tavalyi bajnoki szezonkezdet az új edzővel felálló Fradi számára kicsit ugrás volt az ismeretlenbe, az ideit viszont a dejá vu érzés táplálja. Prukner és néhány kaposvári kötődésű játékosa számára mindenképpen. A többiek meg elég ha azzal foglalkoznak, amiért a Ferencváros fizeti őket...   

Ferencváros
Változások a keretben
Érkezett Távozott
Oláh Lóránt (Kaposvár) Dragóner Attila
Lisztes Krisztián (Vasas) André Schembri (máltai, Olympiakosz Volosz)
Fitos László (Szolnok) Justin Haber (máltai)
Kulcsár Dávid (Vasas) Marek Heinz (cseh, Sigma Olomouc - Csehország)
Grúz Tamás (Kaposvár) Kulcsár Dávid (Vasas)
Alekszandar Jovanovics (szerb, Hajduk Kula - Szerbia) Szrdjan Sztanics (szerb)
Mark Otten (holland, NEC - Hollandia) Djordje Tutorics (szerb)
Felipe Félix (brazil, Leixoes - Portugália)  
Ferencváros mérkőzései a felkészülés során
Dunajska Streda (szlovák)-Ferencváros 1-2 (0-1) Felkészülési mérkőzés
Ferencváros-FC Timisoara (román) 2-1 (1-0) Felkészülési mérkőzés
Ferencváros-Ulisses (örmény) 3-0 (2-0) EL-selejtező
Ulisses (örmény)-Ferencváros 0-2 (0-1) El-selejtező
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Ferencváros 0-1 (0-0) Felkészülési mérkőzés
Ferencváros-Aalsund (norvég) 2-1 (1-1) EL-selejtező