Európa Liga előzetes

Itthon aláírnék egy 0-0-t, mert kint tudunk gólt lőni - Éger László

A Paksi FC kettős győzelemmel jutott túl története első nemzetközi párharcán, csütörtökön azonban már az andorrai második helyezettnél sokkal komolyabb ellenféllel kell megküzdeniük Kis Károly tanítványainak, a norvég harmadik helyezett, néhány éve az UEFA-kupa csoportkörét is megjárt Tromsövel. A vezetőedző szerint a párharc kulcsa az lesz, hogy együttese fel tudja-e venni az ellenfél ritmusát, Éger László csapatkapitány pedig úgy gondolja, egyenlőek az esélyek.

"A Tromsö agresszív, harcos csapat, amely gyors játékosokból áll. Jól szerepelnek a bajnokságban is, hiszen 3 pontra vannak lemaradva az első helyezettől, ráadásul kevesebb mérkőzést játszottak" - kezdte a paksifc.hu-nak adott nyilatkozatát Kis Károly. "Minden játékosomnak a maximumot kell nyújtani, hogy partiban legyünk az ellenfelünkkel. Több válogatottjuk is van, és a gyorsaság mellett a fejjátékuk is kiváló, rögzített helyzetekből erősek. De nem lehetünk kishitűek! Ők az esélyesebbek, de szervezett játékkal megnehezíthetjük a dolgukat, és akár meglepetést is okozhatunk. Kulcskérdésnek tartom, hogy tudunk-e gyorsabban játszani, gondolkodni, mint az eddigi mérkőzéseinken. Ha igen, akkor van esélyünk, ha nem, akkor nincs sok. De a csapat már bizonyította, hogy fel tud nőni az erős ellenfelek által támasztott feladatokhoz" - zárta gondolatait a vezetőedző.

Éger László, a Paksi FC középhátvédje és csapatkapitánya köszönti a szurkolókat, miután a csapat megkapta az ezüstérmet a bajnoki helyezéséért 2011 májusában

Ebben bízik Éger László, az atomvárosiak csapatkapitánya is, aki szerint azonban nem feltétlenül tekinthető favoritnak a norvég ellenfél.

"50-50 százalék esélyünk van. Az ellenfelünk erős, 7-8 válogatott szintű, kiemelkedő játékosuk van, de a mi csapatunk pont abban jó, hogy az ilyen ellenfelek ellen fel tudja magát szívni. Ha egységesek tudunk maradni, ahogy a tavalyi évben végig azok voltunk, akkor reális esélyünk lehet arra, hogy egy jó eredményt elérjünk. Ahhoz, hogy kint már ne lehessen gondunk, ahhoz nyernünk kellene 5-0-ra, de úgy gondolom, hogy ilyen eredményt sajnos nem fogunk elérni. Abból kell kiindulnunk, hogy itthon ne kapjunk gólt. Ha hiszik, ha nem, én kiegyeznék egy 0-0-lal, mert biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk idegenben gólt lőni" - mondta a középhátvéd.

Éger László optimizmusa ellenére azért érthető Kis Károly óvatossága is. Az 1920-ban alapított Tromsö ugyanis sikeresebb múltra tekinthet vissza, mint a Paks. Eddig kétszer nyerték meg a Norvég Kupát, igaz, legutóbb 1996-ban, mint ahogy a legjobb bajnoki eredményük, az ezüstérem sem teljesen friss, 1990-ből való. De 1986 óta egyetlen évi megszakítással ott voltak a norvég első osztályban, és a második ligában töltött 2002-es idény után két évvel már UEFA-kupa szereplésre jogosító eredményt értek el a Tippeligaenben.

És ezt ki is tudták használni, hiszen bekerültek a második számú európai sorozat csoportkörébe. Ezután újra egy kis visszaesés következett, de 2008-ban és 2010-ben már bronzérmesek voltak a hazai pontvadászatban. Utóbbi eredménynek köszönhetően indulhattak idén az Európa Ligában, amely selejtezőjének első körében a lett Daugavát búcsúztatták nagyon simán, kettős győzelemmel.

A paksiak esélyeit némiképp növelheti, hogy a norvégok legerősebbnek mondott csapatából hárman is hiányozni fognak, ráadásul ketten a visszavágón sem lesznek bevethetők. A rutinos finn válogatott védő, Miika Koppinen, és a norvég csatárra, Sigurd Rushfeldre biztosan nem számíthatnak, és valószínűnek tűnik, hogy elsőszámú kapusuk, Marcus Sahlman sem lehet ott a csapatban a székesfehérvári Sóstói Stadionban.

Európa Liga
selejtező, 2. forduló
Ferencváros-Alesund (norvég) 19:00
Paks-Tromsö (norvég) 20:00
Kecskemét-Aktobe (kazah) 20:15 (Digi Sport)