Hegyikerékpár

Társai juttathatják ki az olimpiára a legjobb magyart

  • VNA

Hármon áll a vásár. Akár így is fogalmazhatnánk, ha a hegyikerékpáros szakágban a magyar nők olimpiai kvalifikációs esélyeit latolgatjuk.

A kvalifikációs rendszer sajátosságai miatt ugyanis hiába emelkedik ki a honi mezőnyből az U23-asok között a világelitbe tartozó Benkó Barbara (Focus Míg Team), két társa, Dósa Eszter (Vitalitás SE, Balassagyarmat) valamint Erdélyi Eszter nélkül vélhetően nem sikerülne kivívnia a londoni indulási jogot. Sok más sportághoz hasonlóan a hegyikerékpározók is két szakaszban küzdenek meg a kvalifikációs pontokért. Az első „ütem” idén május 23-án zárult, míg a második periódus egészen 2012. május 22-ig tart.

Az első időszak végén a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a nemzetek között rangsort állított fel, amely az adott ország három, legtöbb világranglista pontot gyűjtött versenyzőjének összesített eredményét tekinti alapnak - külön a nők, illetve a férfiak között. Londonban harminc hölgy állhat a „cross country” viadal rajtjánál, és csupán tizennyolc nemzetnek adatik meg a versenyzés lehetősége. A második szakasz versenyei már javában zajlanak, ebben az időszakban - a nemzetközi szövetség honlapján a július 4-i állapot tekinthető meg - a magyar hölgyek 255 pontot szereztek, ezzel jelenleg a 18. helyen találhatóak a nemzetek rangsorában.

A londoni olimpiára pályázik Benkó Barbara

A nők mezőnyében a végső ranglista nyolc legjobb nemzete két-két, a 9-18. közöttiek pedig egy-egy versenyzőt nevezhetnek. Biztosnak látszik tehát, hogy a legjobb tizennyolc nemzet közé kerüléshez a vezéregyéniség Benkó mellett elengedhetetlenül szükséges Dósa remek teljesítménye, illetve ne feledkezzünk meg Erdélyi Eszterről sem, aki felépülése után szintén komoly pontgyűjtögető lehet. Az pedig már hab lenne a tortán, ha nem csupán eljutna egy hegyikerékpáros reménységünk Londonba, hanem ott egy értékes helyezéssel is megörvendeztethetné a szurkolókat.

A fentebb már említett Benkó Barbara egyénileg jelenleg a 24., Dósa Eszter a 68., míg a jó ideje sérüléssel bajlódó Erdélyi Eszter a 129. helyen áll. Azóta sikerült újabb pontokat szereznie Benkónak és Dósának is, igaz, ez még nem jelent meg a szövetségi kimutatásban. Benkó Barbara az Atlanti-óceán túlpartján, az Egyesült Államokban próbálkozott, és a Windhamben rendezett versenyen lett negyedik. Dósa Eszter pedig Szlovéniában, illetve a szlovákiai Donányban járt, utóbbi helyen pedig egy harmadik pozícióval gazdagodott. A legjobb magyar hegyikerékpárosok számára ezen a hétvégén következik az olimpiai szakág országos bajnoksága Zalaegerszegen, ami szintén nemzetközi minősítésű verseny, augusztus elején pedig az Európa-bajnokságot rendezik Szlovákiában.