Bajnokok Ligája

Sturm Graz - Videoton 2-0

A Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában a magyar bajnok Videoton a Szabics Imrével felálló osztrák Sturm Graz vendégeként lép pályára. A fehérváriaknak nem lesz könnyű dolga a komoly nemzetközi rutinnal rendelkező grazi csapat ellen, de Paolo Sousék célja nem lehet más, mint egy olyan eredmény kiharcolása, amellyel kedvező helyzetben várhatják a jövő heti visszavágót.

A csapatok összeállítása:

Sturm Graz: Gratzei – Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher – Bukva, Weber, Koch, Hölzl – Muratovics, Szabics. Vezetőedző: Franco Foda
A Sturm cseréi: Cavlina, Popkhadze, Haas, Ehrenreich, Kienast, Foda, Wolf

A Videoton : Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., Héctor Sánchez – Gosztonyi, Mitrovics, Vasziljevics, Elek Á., Polonkai – André Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
A Videoton cseréi:  Bozsovics, Sándor, Nikolics, Nagy, Vaskó, Walter, Szolnoki

A Sturm nem tudta "igazi" hazai pályán fogadni a magyar riválisát, mert a grazi stadionban jelenleg az ameriakifutball-világbajnokság zajlik. Az osztrákok ezért a közelben lévő klagenfurti pályára "vitték" a meccset, ahol a hírek szerint mintegy 10 -13 ezer ember várja a csapatokat -pontos adat egylőre nincsen. 

Az angol Attwell sípszavára a Videoton elkezdte a találkozót.

Az első perceket óvatosan kezdik a csapatok, a hazai publikum azonban már rögtön a találkozó elején "üzemi hőfokon" szurkol kedvenceinek.

Egyik csapat sem képes a labdát huzamosabb ideig birtokolni, nagy a feszültség a játékosokban.

Az 5. percben a hazaiak végezhettek el szögletet, de komoly veszély nem alakult ki a rögzített szituációból.

A 8.percben Gosztonyi beadása csúszott le, de Gratzei kapus könnyedén húzta le a labdát.Éledezik a Vidi.

A 9.percben Tujvelnek először akadt védeni valója: a jobbhátvéd Standfest oldalról beadott labdáját a magyar csapat szlovák kapusa ütötte ki a "semmibe".

A magyar együttes részéről többször elhangzott, hogy a mérkőzés elején nem szabad gólt kapni - nos, ez sikerült. Az első tíz percben kiegyenlített játék folyt a pályán.

A 12. percben Vasziljevics ugratta ki az oldalvonal mentén Alvést, aki remekül adott be, az érkező Polonkai próbálkozása azonban pont az osztrák kapus kezébe landolt.  

Három perccel később szinte ugyanaz a jelenet ismétlődött meg, annyi különbséggel, hogy ezúttal a brazil csatár beadására nem volt érkező Vidi-játékos.

A 18.minutumban kisebbfajta tömegjelenet alakult ki a graziak 16-osán belül, Elek a földre került - a bíró nem fújt - az osztrák védők pedig felszabadítottak.

Eltelt az első 20 perc, az előre beígért grazi rohamok elmaradtak, a Videoton nem játszik alárendelt szerepet.A fehérváriak közül Vasziljevics és Alves játékát emelhetjük ki.

A klagenfurti stadionban nagy a hőség, a hőmérőkő higanyszála 33 C-t mutat.

Újabb remek magyar akció: a 26.percben Alves kavargatott a jobb oldalon, majd remekül passzolt társának, de Polonkai eltörte a labdát.  

A 28. percben Szabics kapott remek labdát Muratovicstól, de kissé kisodródott, így a kaputól mintegy 3 méterről már csak az oldalhálót találta el.

Lepergett az első félóra, a mérkőzés egyre inkább "élesedik". Elsősorban a mezőnyjáték dominál, de akadnak "helyzetecskék" mindkét oldalon - talán a Videoton veszélyesebb ellenfelénél.

A 32. percben Mitrovics végezhetett el sarokrúgást, de a rövid oldalra tartó labdát kifejeli az osztrák védelem.

Az utóbbi percekben a grazi térfélen zajlott a játék, a fehérváriak megfontoltan passzolgattak az ellenfél kapuja előtt, de igazán nagy lehetőséget nem sikerült kialakítani.

Cserél a hazai csapat: a 37. percben a sérült Bukva helyett Wolf került a pályára. Horváth Gábor közben begyűjti első sárgalapját - véleményes szituáció után.

A 38. percben a szabálytalanság miatt megítélt szabadrúgást Szabics fejelte 10 méterről a kapura, de Tuljev a helyén volt és vetődve hárította a támadó próbálkozását.

A 40. percben újabb Vidi-lehetőség alakult ki, de addig-addig passzolgattak a kapu előtt a magyar játékosok, hogy lövés helyett csak egy szögletre futotta.

Sárgalap: a 42. percben Muratovicsot is figyelmezteti az angol játékvezető.

A 44. percben Alves került helyzetbe, de a brazil megcsinálta az "utolsó utáni" cselt is, így az osztrák kapus könnyedén "elhoppolta" előle a játékszert.

A félidő hosszabbításában Lipták Zoltán is besárgul - ez azt is jelenti, hogy mindkét belső védő begyűjtött egy-egy sárgát, már az első 45 perc folyamán. 

Vége az első félidőnek! A mérkőzés egyelőre a Videoton számára kedvezően alakul, a magyar csapat méltó ellenfele a "nagynevű" osztrák gárdának. Paolo Sousa alakulata több helyzetet is kidolgozott, de a befejezés rendre "erőtlenre" sikeredett, míg a hazaiak Szabics révén mutattak némi gólveszélyt. A Videotonból Alves, Vasziljevics, Gosztonyi és Polonkai játékán látszik az akarás, de a csapat többi játékosa is rendkívül fegyelmezetten látja el a rábízott feladatot.

A mérkőzés hivatalos nézőszáma: 11 512.

A Sturm Graz elkezdte a második játékrészt.  

A 47. percben Horváth lábára nagyon csúnyán rálépett Wolf, a magyar játékos ápolásra szorul az esetet követően. Paolo Sousa a fejét csóválja.

Az 51. percben a csereként pályára lépő Wolf éles szögből, körülbelül 14 méterről tüzelt kapura, de Tujvel magabiztosan "lenyeli" a labdát.

Továbbra is a mezőnyben folyik a játék, sok szabálytalanságot követnek el a csapatok ezekben a percekben.

Az 55. percben Alves kavargatott a baloldalon, de a beadását Gosztonyi elöl szögletre mentik az osztrákok. Habár a szöglet veszélyesen csavarodott középre, a védők gond nélkül tisztáznak ezúttal is.

Az 57. percben Elek révén a Videoton vezethetett kontratámadást, Gosztonyi 15 méterről azonban a hosszú felső sarok mellé tekert. A mérkőzés legnagyobb helyzetét puskázta el a fiatal játékos.

Kicsivel később, az 58. percben jött a válasz: Wolf passzából Szabics 11 méterről próbálkozhatott, de a magyar válogatott támadó félfordulatból jócskán a kapu fölé lőtt. Most már ez a legnagyobb helyzet.

Wolf beállása jót tett a graziaknak, a középpályás rendre veszélyesen mozog a Vidi kapuja körül, a baloldalt szépen bejátssza. 

A 62. percben pályára lép a Sturm legjobb góllövője, a román Kienast Muratovics helyére jön. Paolo Sousa is frissít, Vasziljevics helyett Sándor György kap szerepet.  

Egyértelmű, hogy a Sturm Graz nem elégedett az eredménnyel, ezt mutatja, hogy Franco Foda vezetőedző becserélte a félig sérült házi gólkirályát. A Videoton mezőnyben uralja a játékot, de a támadásaiban nem sok dinamika van.

GÓL! A 66. percben Szabics egy baloldalról érkező beadást mellel maga elé tett, majd miután áthámozta magát Liptákékon a kivetődő Tujvel mellett a kapuba gurított. Vezet a Sturm (1-0).

Szinte a semmiből szerzett vezetést a hazai csapat, igaz Szabicsnak ez volt a harmadik helyzete. A magyar válogatott támadó nem állt hadilábon a szerencsével, de ez mit sem von le az érdemeiből, szépen csinálta.

Megzavarodott a vendég együttes: a 72 .percben Kienast ajtó-ablak helyzetben lőhetett kapura, de lapos próbálkozását Tujvel bravúrral hárította.

A 73. minutumban Paolo Sousa változtat: Gosztonyi helyett a spanyol Walter Lee érkezik.

A 74. percben majdnem összejött az egyenlítés: Sándor György Bracchi beadását a rövid oldalról stukkolta kapura, de a grazi portás hatalmas vetődést követően szögletre mentett. A sarokrúgásból szintén veszély alakult ki, de kapuratartó lövésig nem jutott el a fehérvái gárda.

Rákapcsolt a Vidi! A 76. percben Polonkai Attila remek passzát Elek lőtte kapura, de mintegy fél méterrel célt tévesztett a középpályás.

A gól utáni sokkból felébredt a Videoton, a magyar bajnok nagy erőfeszítéseket tesz az egyenlítő gól megszerzéséért. A Graz visszahúzódik, az utolsó tíz percre kontrákra épít az osztrák alakulat.

Újabb csere a 81. percben: Polonkai helyett Nagy Dániel érkezik a Videotonba, míg a Sturmba az edző fia, Foda áll be.

Most illene vezetnie a mindent elsöprő támadásokat a magyar csapatnak, de néhány játékoson jól látszik, hogy elkészült az erejével. Pedig nagyon kellene egy idegenbeli gól, az 1-0 nagyon veszélyes eredmény lehet. 

A mérkőzés utolsó perceiben nem tudja megtartani a labdát a Videoton, a Sturm okosan tördeli a játékot, úgy tűnik Szabicsék "kibekkelik" a meccset.

Letelt a rendes játékidő. A tartalék játékvezető 4 perc hosszabbítást mutat.

GÓL! A csereként beállt Kienast egy baloldalról érkező beadásra remekül érkezett, berobbant a teljesen elfáradó Horváth Gábor elé majd Tujvel lába között a hálóba lőtt (2-0).

Hidegzuhany. A Sturm Graz rutinosan futballozott a hajrában és a végén kihasználta ellenfele hibáját. A Videoton fizikailag nem bírt ellenfele fölé kerekedni, ez pedig a mérkőzés - továbbjutás? - elvesztésébe került a Sousa-csapatnak.