Kajak-kenu

Nem tartja lehetetlennek Birgit Fischer visszatérését egykori sportorvosa

  • MTI

Az összesen nyolc olimpiai aranyat szerzett, egykori keletnémet kajakos tervezett visszatérése szerdára az újságok sportoldalain az első számú téma lett, háttérbe szorítva még az elődöntők előtt álló, németországi női labdarúgó-világbajnokságot is.

Birgit Fischer, a 2004-es athéni olimpián
Az 50. születésnapját újabb olimpiai indulással megkoronázni kívánó Birgit Fischert egyesek bolondnak minősítették, mások ugyanakkor azt hangoztatták, hogy hisznek benne. Sőt különösebben még meg sem lepődtek, hiszen Fischer eddig már kétszer tért vissza. Az 1988-as szöuli és a 2000-es Sydney-i olimpiai játékok után egyformán három évet pihent, és mindkét alkalommal a visszatérése után újabb aranyat, illetve aranyakat szerzett.

A Német Kajak-kenu Szövetség egyik vezető képviselője a Die Weltnek nyilatkozva szerdán üdvözölte Fischer bejelentését. Reiner Kiessler, aki a német válogatott trénere is, nem zárta ki, hogy a nyolc olimpiai aranyérem mellett 28 világbajnoki aranyat szerzett Birgit Fischert nevezni fogják, az indulás jogát azonban neki kell kiharcolnia. Kiessler szerint mindez nem lesz könnyű, hiszen jóval fiatalabb, tehetséges és erős vetélytársakkal kell megküzdenie. "Birgitet azonban semmiképp nem szabad leírni" - vélte az edző.

Nem tartotta lehetetlennek a visszatérést a német válogatott korábbi sportorvosa, a 70 esztendős Wilfrid Kindermann sem. Az orvos - aki nyolc olimpián kísérte a csapatot - annak a nézetnek adott hangot, hogy Birgit Fischer esetében minden lehetséges. A technikája megvan, az nem változott, és rendelkezik azzal a biztonsággal is, ami például az idősebb atlétákra, a súly- vagy kalapácsvetőkre jellemző - vélte Kindermann, aki szerint minden a Londonra 50 esztendős Fischer pillanatnyi kondíciójától függ majd. Az erőt, a kitartást, azaz a test toleranciáját a megterheléssel szemben az orvos elsődlegesnek nevezte, emlékeztetve arra is, hogy a sprint mindig is Fischer erősségei közé tartozott. Ebből kiindulva indulását a 200 vagy az 500 méteres távon nem tartja lehetetlennek.

Az orvos szerint egyébként Birgit Fischer kiváló technikájával "több évet" kompenzálhat. Kindermann úgy vélte, hogy még az utoljára hat évvel ezelőtt versenyző sportoló izomerejének visszaszerzésével sem lehet különösebb probléma. Ez utóbbi 50 és 60 év között már jóval nehezebb, sőt talán lehetetlen lenne - vélekedett a nagy tekintélyű sportorvos.

Kindermann példát is említett arra vonatkozóan, hogy az "előrehaladott" életkor nem  kizáró tényező a sikeres sportszerepléshez. Mindennek alátámasztására Jeannie Longót, Franciaország 52 esztendős és fáradhatatlan kerékpározóját hozta fel, aki 1984 óta egyetlen olimpiát sem mulasztott el, és az elmúlt héten ismét országos bajnok lett. Egyébként Longo is ott akar lenni Londonban, legalábbis a német orvos szerint.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség főtitkára, Simon Toulson egy szerdai lapinterjúban kijelentette: Birgit Fischer a sportág egyik legkiemelkedőbb személyisége. "Természetesen üdvözöljük visszatérését" - tette hozzá.