NB I

Kaposvári csoda a csapat

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél.

Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az elmúlt szezon 7. helyezettjével, a Kaposvári Rákóczival folytatjuk.

Kaposvári játékosok gólöröme a Siófok elleni bajnoki mérkőzésen 2011-ben

Tanári szezonon van túl a Kaposvár. A jelző a szó szoros és átvitt értelmében is megállja a helyét, azzal ugyanis, hogy egy évvel ezelőtt a Rákóczi Sisa Tibort szerződtette Prukner László helyére, ismét egy tanáremberre bízta a szakmai munkát. Ő pedig olyan eredményt ért el a csapattal, egészen pontosan úgy építette fel az amúgy a legjobbjain rendszerint túl-, vagy átadó együttest, hogy azt tanítani lehetne. Sokan egyébként azt gondolták, hogy Prukner távozásával a somogyi megyeszékhely futballja szétesik, vagy legalább is elvegetál azon a szinten, ami előbb-utóbb kieséshez vezet. A pesszimizmus annyiban érthető volt, hogy a Ferencváros ajánlatát elfogadó, őskaposvári tréner, egyben szakmai igazgató építette fel, és működtette eredményesen azt a rendszert, amelyben a Rákóczi folyamatosan termelte a magyar szinten meghatározó, sok esetben a válogatottságig jutó játékosokat, s eközben az évről-évre meg-megújuló első csapat stabilan az NB I-ben tudott maradni, sőt, sokszor a közvetlen élmezőnnyel is felvette a versenyt.

Rajt

Kaposvári Rákóczi-Ferencváros
07.17, vasárnap, Kaposvár, 18.00
Sisa érkezésével semmi nem változott. Az elődjéhez szakmai felkészültségében, pedagógiai érzékében, habitusában hasonló edző szinte a semmiből épített olyan együttest, amelyik sokáig esélyes volt a dobogóra, a Magyar Kupa-elődöntőben csak a bajnok Videoton tudta megállítani. Sisa a tőle megszokott módon remek érzékkel választotta ki és gyúrta stabil csapattaggá a felnőttkor küszöbén álló, vagy azt éppen átlépő fiatalokat. A módszer nem volt idegen tőle, az U19-es válogatottal Európa-bajnoki bronzérmet szerző, és ezzel a vb-ezüstérmet megalapozó edző a Prukner-érát nehezen feledő szurkolókkal is hamar megszerettette magát. A gyengébbre sikeredett bajnoki hajrá talán őt viselte meg a leginkább, bár tavaly nyáron látatlanban elfogadta volna, hogy csak a végjátékban távolodik el csapata a dobogótól.

Most valami hasonlóra készülnek Kaposvárott, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a fiatalok szereztek némi rutint, ismerik a mestert, annak munkamódszerét, az általa kialakított és eddigi csapatainál tökéletesen bevált szabályrendszert. Ám mivel a Rákóczi akarva-akaratlanul ezúttal is aktív volt az átigazolási piacon, azaz kulcsjátékosok (is) távoztak a klubtól, és a pótlásukról gondoskodni kellett, a csapatépítés ha nem is a megszokott léptékben, de folytatódott. Elsősorban kapusposzton vált kritikussá a helyzet, hiszen Kovács Ciprusra, Milinte pedig Siófokra igazolt, de Grúz és Oláh ferencvárosi szerződését (utóbbit csak kölcsönkapta a Fradi), sem fogadta kitörő tapsvihar a városban. Az újak között azért érdemes elidőzni kicsit, vannak ugyan közöttük válogatott játékosok is a szlovák kapus Hajdúch és a moldáv csatár Alexeev személyében – utóbbi egyébként 2007-ben a magyar válogatott ellen is eredményes volt a 3-0-ra elveszített Eb-selejtezőn –, a többi érkező azonban nem tartozik az átigazolási piac legkeresettebb futballistái közé. Kaposvárott azonban tudhatnak valamit, ha érdemesnek tartották magukhoz kötni a nagyecsedi vagy a tiszakanyári kiszemeltet.

És mivel a Rákóczi játékos-politikája eddig eredményesen működött, borítékolható, hogy a vezetők ezúttal sem lőttek mellé.

Ha mégis, hát ott van Sisa, aki a semmiből is képes csodát csinálni.

Kaposvári Rákóczi
Változások a keretben
Érkezett Távozott
Lubos Hajdúch (szlovák) Grúz Tamás (Ferencváros)
Posza Zsolt (Balatonlelle) Kovács Zoltán (ARisz Limasszol - Ciprus)
Katona György (Nagyecsed) Milinte Árpád (Siófok)
Shergei Alexeev (moldáv) Oláh Lóránt (Ferencváros)
Farkas Péter (Vác) Zahorec Krisztián
Jánvári Gábor (Tiszakanyár) Strublics József
Fenyvesi Olivér (Vasas) Szepessy Róbert
  Máté Péter
  André Cabate Portulez (portugál)
Kaposvári Rákóczi
Felkészülési mérkőzések
NK Lucko Zagreb (horvát)-Kaposvár 2-0 (0-0)
Nafta Lendava (szlovén)-Kaposvár 0-1 (0-0)
Kaposvár-LAFC Lucenec (szlovák) 1-0 (1-0)
Nové Zámky (szlovák)-Kaposvár 0-0
Kaposvár-Dorog 3-0 (0-0)