Triatlon

Világcsúcsok a rothi Ironman versenyen

  • VNA

Új rekordok születtek a rothi Ironman versenyen, ahol a férfiaknál és a hölgyeknél is a valaha volt legjobb idő kellett a győzelemhez.

Egy héttel ezelőtt a belga Marino Vanhoenacker ért el új rekord időt a triatlon Ironman távon, amelyet vasárnap a Rothban rendezett versenyen a német Andreas Raelert tovább faragott.  A rostocki illetőségű sportoló a 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és maratoni futásból álló távot 7:41,33-as idővel teljesítette, ami több mint négy perccel jobb eredmény, mint a belga triatlonos egy hetes rekordja (7:45,58). A világ valaha volt legjobb Ironman eredménye ezzel egy hét után ismét a rothi versenyhelyszíné lett. Raelert honfitársa, Sebastian Kienle (7:57,06) és az új-zélandi Keegan Williams (8:16,01) előtt győzött a versenyen. Érdekesség, hogy Raelert most először indult el a rothi versenyen. A világcsúcs korábban 14 éven keresztül (1997-2011) változatlan volt, most azonban alig hét nap alatt kétszer is megdőlt. 

A hölgyeknél is új rekord született, hiszen a brit Chrissie Wellington (8:18,13) kereken egy percet javított az Ironman táv – tavaly óta - amúgy is általa tartott legjobb eredményén. A 34 esztendős triatlonos teljesítményét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az összetett versenyben is csupán négy férfi tudta megelőzni. A Hawaii Ironman versenyt háromszor is megnyerő, Rothban sorozatban harmadszor győztes Wellington mögött Julianna Wagner végzett a második helyen, de több mint félórás hátrányban a brit triatlonos mögött.

A 100.000 néző előtt rendezett rothi verseny egy szomorú közjátéka volt egy amatőr induló halála. A 36 esztendős triatlonos úszás közben veszítette el eszméletét, de hiába a gyors orvosi segítség, már nem tudták megmenteni.