Motorversenyzés

Hatalmas bukott Győrfi Alen Brnóban

A hétvégén a magyar motorosok számára hazai pályának számító Brno adott otthont a Superbike világbajnokság futamának. A sorozat egyik előszobájának számító Superstock 1000-ban induló Győrfi Alen szokása szerint nagyon elkapta a rajtot - a 24. helyről feljött a 19. pozícióba -, ám a vége előtt két körrel hatalmasat bukott, így kiesett. Alent bizony óvta Fortuna, mert a zúzódásokon kívül komoly baja nem lett, igaz a lelke megsérült, hogy a nagy számban kilátogató magyar szurkolóknak nem tudott egy pontszerzéssel köszönetet mondani.

Győrfi Alen a brnói versenypályán a Superstock 1000-es versenyen
A vasárnapi bemelegítésen érződött az Adrenalin H-Moto Team versenyzőjén, hogy mindenképpen bizonyítani akar Brno-ban. A warm up tíz perce alatt Győrfi Alen még úgy is 2:06.494-et repesztett, hogy elsősorban arra törekedett, hogy több, azonos tempójú kört menjen.

A beállítások jól működtek, semmi baj nem volt a blokkal, a futóművel és a váltóval. Kicsit nyugtalanított, hogy nem tudtam az addigi legjobb időmet megjavítani, de bíztam magamban, hogy a futamon képes leszek a csodára” - fogalmazott a warm up után Alen.

A versenyen aztán úgy rajtolt a 21 éves motoros, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Pár kanyar után már a 19. helyen haladt a 24. rajtrácsról indulva, és a tempóját látva bizony már nem is kellett akkora csoda ahhoz, hogy élete ötödik Superstock 1000-es futamán megszerezze első bajnoki pontját. Ám a lendülete megtört, és végig a 19-20-21. helyen harcolt a vetélytársaival.

A hetedik körben megfutottam a legjobb versenykörömet, de a 2.06.695-ös idő után szinte azonnal jelentkeztek a technikai problémák: már nem volt megfelelő erő a blokkban, és a váltó folyamatosan kidobálta a sebességet” - mesélt a kezdődő nehézségeiről az Adrenalin H-Moto Team versenyzője, akit ketten azonnal leelőztek. Alen a határon motorozott végig, mindenképpen előre akart lépni, és ez lett a veszte. Két körrel a vége előtt hatalmasat bukott, így kiesett. Ijesztő volt látni, hogy Alen szinte mozdulatlanul fekszik ugyanott, ahol egy körrel korábban egy cseh versenyző eltörte a kulcscsontját. De szerencsére a zúzódásokon kívül komoly baja nem történt a magyar motorosnak.

A magyarok szereplése a vasárnapi futamon

A brnói futamon induló másik négy magyar versenyző közül a Superbike vb-futamon szabadkártyával induló Kispataki Viktor élete első világbajnoki versenyén szépen versenyezve a 19. helyen végzett a 22. helyről indulva. A Supersport 600-as vb-futamon ifjabb Tóth Imre három pontot szerzett, miután a 13. helyen végzett, a beugró Chrobák János az első körben bukott, de visszaült a Hondára, és a bravúros 22. helyen ért célba, míg a szabadkártyás Kurucz Ferenc teljesítette a versenytávot, és a 25. pozícióban intették le.
A célegyenes utáni kanyarban egyszer csak azt éreztem, hogy a váltó kidobta üresbe a sebességet, és estem egy hatalmasat. Mentővel bevittek a pálya melletti kórházba, ahol egy órán keresztül vizsgáltak, kaptam két infúziót, és a végén kiderült, csak zúzódásaim vannak. Úgy tűnik, Fortuna mégis mögöttem ült a motoron, mert ponthoz ugyan nem segített, de megóvott egy súlyosabb sérüléstől. Bár a lelkem fáj, hogy nem tudtam örömet szerezni a szereplésemmel a nagy számban kilátogató magyar szurkolóknak” - fogalmazott Alen.

A csapatvezető csak akkor nyugodott meg, amikor kiderült, versenyzőjének nincs komoly baja.
Nagyon rossz szájízű hétvégén vagyunk túl! Amikor egy hónapja teszteltünk itt, a köridők és az adatok alapján azt hittem, képesek leszünk a bravúrra. A még jobb szereplés érdekében azonban a beállításokhoz is hozzányúltunk, valamint a blokkot is kicseréltük. Most már azt mondom, kár volt. Annak viszont örülök, hogy Alennek nincs komolyabb baja egy ekkora esést követően. Összességében mindenki megtett mindent a jó szereplésért, de ez most ennyire volt elég. Nincs gond, továbbra is az a cél ebben az évben, hogy Alen ismerje meg a pályákat, és a húsz környékén végezzen” - értékelte a hétvégét Kelemen Krisztián menedzser.

A következő futamot július 31-én, Silverstone-ban rendezik.

Superstock 1000
Brno, végeredmény
Versenyző Csapat Idő
1. Sylvain Barrier (francia) BMW Motorrad, BMW S1000 RR 24:54.052,
2. Davide Giugliano (olasz) Althea Racing, Ducati 1098R 24:54.122
3. Lorenzo Zanetti (olasz) BMW Motorrad, BMW S1000 RR 24:54.774
4. Markus Reiterberger (német) Garnier Alpha Racing Team, BMW S1000 RR 24:55.309
… Győrfi Alen (magyar) Adrenalin H-Moto Team, Honda CBR 1000RR a 10. körben bukott, kiesett.
Superstock 1000
A bajnokság állása
Versenyző Csapat Pont
1. Davide Giugliano (olasz) Althea Racing, Ducati 1098R 115 pont
2. Lorenzo Zanetti (olasz) BMW Motorrad, BMW S1000 RR 84 pont
3. Danilo Petrucci (olasz) Barni Racing Team, Ducati 1098R 69 pont
4. Sylvain Barrier (francia) BMW Motorrad, BMW S1000 RR) 65 pont
...Győrfi Alen (magyar) Adrenalin H-Moto Team, Honda CBR 1000RR még nem szerzett pontot.