NB I

Pápán rutinnal pótolták a rutint

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél. Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az elmúlt szezon 13. helyezettjével, a Lombard Pápával folytatjuk.

Az állandóságot Véber György jelenti Pápán - Fotó: naplo-online.hu

A Siófokkal ellentétben a Pápa fordított utat járt be, hosszú ideig stabilan tartotta magát a középmezőnyben - miközben arra is volt lehetősége, hogy egy szinttel feljebb lépjen -, a tavaszi idényben aztán szép lassan leketyegett a csapat. Azzal nyilván a Lombardhoz közelállók is egyetértenek: ahogyan a 13. forduló után elfoglalt negyedik helyezés, úgy a bajnokság végére elért tizenharmadik pozíció sem volt reális, az együttesnek valahol a mezőny közepe táján van a helye. Ez azért dicséretes teljesítmény attól a klubtól, amelyik két esztendővel ezelőtt úgy került az NB I-be, hogy a másodosztály Nyugati csoportjának bajnoka, a Gyirmót a késve beadott igazolások miatt nem kapta meg az MLSZ-től a licencet. A Pápa persze tett azért, hogy a legjobbak között szerepelhessen, hiszen minimális különbséggel ugyan, de a PMFC előtt a második helyen zárta a szezont. Az azóta eltelt két évben alig változott valami, ugyanannyi pontot (35) gyűjtött a csapat most is, mint a feljutás esztendejében, igaz, ez akkor 11. helyet ért a tabellán.

A keret eközben folyamatosan változott, és bár az előbbi számok nem ezt igazolják, idényről-idényre erősödött. Véber György vezetőedző ezért fakadt ki egy-egy rosszul sikerült mérkőzés utáni nyilatkozatában, hogy aztán éppen a csapatának, a játékvezetőknek vagy a szurkolóknak üzent, azt a helyzet adta. A mindig maximalista tréner egyszerűen nem tudja elviselni futballistáitól a középszerűséget, főként akkor nem, ha az akarati tényezőkből adódik. Márpedig a tavasz végi visszaesés jobbára ennek tudható be, amikor már biztossá vált a bent maradás, néhányan levezetésként fogták fel a hátralévő fordulókat.

Rajt

Újpest FC-Lombard Pápa
07.16, szombat, Szusza Stadion, 20.00
A nyári szünetben várható volt, hogy a keretfrissítés áldozatai között nagy nevek is lesznek, Bárányos Zsolt távozása mindenképpen ebbe a kategóriába sorolható. A 35 éves középpályás csapata egyik legjobbja volt, ám mivel lejárt a szerződése, és korábbi klubjától, a Vasastól ajánlatot kapott, úgy döntött, harmadszor is visszatér Angyalföldre. Ehhez persze az is kellett, hogy Bíró Péter, a Lombard tulajdonosa nem akarta mindenáron megtartani őt, s bár hosszabbítást ajánlott neki, Bárányos nem fogadta el az új, és számára nyilván kedvezőtlen kondíciókat tartalmazó szerződést.
Bíró Péter nem esett kétségbe, rutinnal pótolta a rutint. Ferenczi István útban Szombathely felé megállt Pápán, és ott is maradt. Döntése váratlan volt, hiszen mindenki elkönyvelte, hogy a 34 éves csatár tizenharmadik klubváltása után a Haladásban köt ki, ő mégis a Lombardot választotta. Egy biztos, Ferenczit nem a klubhűsége miatt szeretik, a góljai teszik még mindig keresett játékossá.

Véber György egyébként a támadó szekció minőségére nem panaszkodhat, miért is tenné, hiszen sikerült megtartani a házi gólkirály Maricsot, Germán visszatért Nyíregyházáról, Lovrencsicset a PMFC-től szerezte meg a Lombard, és hát ugye ott van Ferenczi. Mindennek némileg ellentmond, hogy a Pápa valamennyi előkészületi mérkőzését elveszítette, ráadásul a négy meccsen tizennégy gólt kapott, és mindössze egyszer volt eredményes. Egy héttel a rajt előtt elég riasztó eredménysor, bár hozzá kell tenni, hogy az edzőpartnerek nem a ,,futottak még” kategóriába tartoztak.
Véber Györgyöt – ha egyáltalán szüksége van rá – egyvalami vigasztalhatja. Csapata Újpesten kezdi a bajnokságot, ott, ahol korábban okozott már némi kellemetlenséget. Legutóbb, április végén ugyan a lilák nyertek, ám akkor Véber éppen az aktuális eltiltását töltötte. Most ilyen veszély nem fenyegeti, a környezet ismerős lesz számára, a szurkolóktól sem kell tartania, minden adott tehát ahhoz, hogy beleélje magát a mérkőzésbe. Hogy aztán ez az élmény milyen érzelmeket vált majd ki belőle, az elsősorban az átalakított együttesén múlik.

Lombard Pápa
Változások a keretben
Érkezett Távozott
Ferenczi István Vasas
Bárányos Zsolt (Vasas)
Présinger Ádám Videoton
Heffler Norbert (Paks)
Lovrencsics Gergő Pécs
David Abwo (nigériai, Lubin)
Germán Tamás Nyíregyháza
Zoran Supics (szerb, Győr)
Szabó Zoltán Herzogenburg
Rajnay Attila (?)
Horváth Levente Nyíregyháza Venczel Balázs (?)
Sander Puri (észt)
Lárisza Tóth Norbert (?)
Giorgi Ganugrava (grúz)
Győr
Denis Rebrik (ukrán, ?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lombard Pápa
Felkészülési mérkőzések
Slovan Bratislava (szlovák)-Lombard Pápa 5-0 (2-0)
Lombard Pápa-Gaz Metan Medias (román) 1-3 (0-1)
FCM Targu Mures (román)-Lombard Pápa 2-0 (1-0)
Levszki Szófia (bolgár)-Lombard Pápa 4-0 (3-0)