NB I

Spanyol vonal Diósgyőrben

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél. Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat a Diósgyőr csapatával folytatjuk.

A Diósgyőriek megragadnának az első osztályban
A Diósgyőrt a Videoton is megirigyelhetné. Játékerőben persze nagy még a különbség az NB I és az NB II Keleti csoportjának bajnoka között, támogatottságban azonban a DVTK viszi a prímet. Június 5-én kilencezren gondolták úgy, hogy ott a helyük a szezon utolsó hazai meccsén, amelyen a Cegléd elleni 6-1-es győzelemmel eldőlt: a klub egy év kihagyás után ismét az élvonalban szerepelhet.

A borsodi megyeszékhelyen persze soha nem volt gond a mérkőzések látogatottságával, a csapat népszerűségével. És most nem a sikerkorszakra gondolok, amikor a DVTK bajnoki bronzzal (1979) és két kupagyőzelemmel (1977, 1980) története legeredményesebb időszakát élte, a szurkolók akkor is kitartottak a csapat mellett, amikor anyagi gondok, tulajdonosi viták és botrányok bénították a szakmai munkát. A viszontagságos időszak legfájóbb eseménye a 2010-es centenáriumi kiesés volt, ám ez sem tudta elvenni a diósgyőri szurkolók kedvét attól, hogy jelenlétükkel visszasegítsék kedvenceiket a legjobbak közé.

Rajt

DVTK-Zalaegerszegi TE 
07.16, szombat, Diósgyőr, 17.30
A Szentes Lázár szakmai felügyelete alatt működő és Benczés Miklós vezetőedző által dirigált szakmai stábnak, no és nem utolsó sorban a játékosoknak köszönhetően elérte a célt, azaz a feljutást a csapat. Ahhoz azonban, hogy a siker ne csak átmeneti legyen, és a DVTK huzamosabb ideig tagja maradhasson az elitnek, meg kellett erősíteni a keretet. Ennek egyik módja az volt, hogy a lejáró szerződésű kulcsjátékosoknak új, számukra is elfogadható kontraktust kellett kínálni, és ezek a tárgyalások szinte kivétel nélkül sikeresen lezárultak. A másik folyamat is zökkenőmentesen zajlott, Gallardo és Seydi személyében két légióst igazolt a Diósgyőr. Előbbi, a Paco becenévre hallgató spanyol megszerzése tűnik a legnagyobb fogásnak, aki ugyanis korábban a Primera Divisionban a Sevilla, a Getafe és a Murcia színeiben 126 meccsen játszott, az nem nevezhető tucat futballistának. A harmincegy éves Gallardót egyébként a DVTK-ban már egy éve futballozó honfitársa, a szintén spanyol élvonalbeli múlttal rendelkező José Luque ajánlotta a vezetőknek, akik miután meggyőződtek a középpályás tudásáról, megkötötték vele az üzletet. Seydi ugyan nem rendelkezik ilyen veretes múlttal, a szlovák Bodvától érkezett huszonhat esztendős francia-szenegáli csatár alaposabb tesztelés után a bükfürdői edzőtáborban győzte meg a szakmai stábot arról, hogy Diósgyőrben a helye.

S hogy a DVTK-nak lesz-e helye az NB I-ben? Csak akkor, ha a játékosok hideg fejjel fel tudják dolgozni az olykor túlfűtött szeretetet, és az előző szezonban sikeres szakmai koncepciót képesek ismét megtölteni tartalommal. Legalább annyira, mint a szurkolók a stadiont.      

DVTK
Változások a keretben
Érkezett Távozott
Francisco Gallardo (spanyol,SD Huesca – Spanyolország) Granát Balázs (Ausztria)
L’Imam Seydi (francia-szenegáli, FK Bodva - Szlovákia) Faggyas Milán (Ausztria)
Giák Tamás (Bőcs) Polényi Gábor (Vasas)
Farkas Balázs (Akritas Chloraka)  
DVTK
Felkészülési mérkőzések
DVTK-Rimavska Sobota (szlovák) 0-1 (0-1)
Parndorf (osztrák)-DVTK 2-2 (2-1)
Hartberg (osztrák)-DVTK 4-1 (0-0)
DVTK-Tatran Presov (szlovák) 07.09., Diósgyőr, 17.30