Evezés

Sikeres elő- és reményfutamok után a magyarok a luzerni világkupán

  • VNA
megosztom

Az evezés történetének második legnépesebb világkupa viadala zajlik a luzerni Rotsee-n. 51 ország részvételével mintegy 900 versenyző áll rajthoz a három napos verseny során, köztük 12 magyar evezős. Pénteken az elő- és reményfutamokat rendezték.

A pénteki előfutamok során mindkét könnyűsúlyú egypárevezős egységünk negyedik lett, ezzel kvalifikálta magát a délutáni negyeddöntőkbe, ahonnan Markgrúber Balázs (Csepel Evezős Klub) futamában másodikként célba érve bejutott a legjobb 12 közé, így szombaton a döntőbe jutásért lapátolhat. Csepregi Gábor (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) ötödik lett a negyeddöntőben, így ő a "D" döntőben evez szombaton. Kiválóan szerepelt férfi kormányos nélküli kettesünk – Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza Evezős Egylet) –, akik az előfutamot megnyerve jutottak a negyeddöntőbe, ahonnan futamukban másodikként – többek között a francia és a cseh egységet is maguk mögé utasítva –, szorosan a tavalyi világbajnok új-zélandi csapat mögött jutottak a legjobb 12 közé. Rájuk szombaton kora délután a középfutam vár.

Női kétpárevezősünk – Szabó Katalin (Vác VEC), Gyimes Krisztina (Győri VSEK) – az előfutamában negyedik helyen végzett, a délutáni reményfutamban remek hajrával a harmadik helyen ért célba, ezzel a szombati "C" döntőben harcolhat a 13-18 helyért. A férfi könnyűsúlyú kétpárevezős egység – Varga Tamás (EDF Démász Bajai SVSC) és Galambos Péter (Vác VEC) – igen nehéz előfutam-besorsolást kapott, de remek versenyzéssel, az előfutamból második helyezést elérve jutottak tovább a negyeddöntőbe, ahol ismét igen tapasztalt ellenfelekkel kerültek össze. Többek közt a többszörös világbajnok és olimpiai bajnok dán (Rasmus Quist és Mads Rasmussen) és a tavalyi bronzérmes új-zélandi egységekkel. Varga és Galambos ebben a futamban hatodik lett, így a szombati "D" döntőben a 19-24. helyért áll ismét rajthoz.

Férfi kétpárevezősben egy frissen összeállított csapatunk küzd – Elekes Szilveszter (Budapest Evezős Egyesület) és Hermann Róbert (Velencei-tavi VSI) összeállításban –, mely az előfutamban a szakmai vezetést is meglepve nagyon erőteljesen evezve, végig az élmezőny közelében haladva lett negyedik; a negyeddöntőben aztán remek evezéssel, ismét negyedik helyen értek célba, ezzel bekerülve a "C" döntőbe, ahol a 13-18. helyért harcolhatnak.

Női könnyűsúlyú egységünk – Hajdú Zsuzsanna (Csepel EK) és dr. Alliquander Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) – a délutáni reményfutamba került, ahol negyedikek lettek, ezzel a szombati "D" döntőbe kvalifikálták magukat, ahol a 19-24. helyért eveznek. Szombaton kerül sor a "C" és "D" döntőkre, valamint kora délután a középfutamokra, szintén szombaton rendezik a férfi könnyűsúlyú egypárevezős számban a „B” és „A” döntőket. A verseny döntőit az Eurosport vasárnap délelőtt élőben közvetíti.

megosztom