Olimpia 2018

Pjongcsangé a téli olimpia

  • VNA

A dél-koreai Pjongcsang városa rendezheti meg 2018 februárjában a téli olimpiai játékokat – erről döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság durbani ülésén.

Pjongcsang kapta a 2018-as játékok rendezését - AFP

Pjongcsang

Lakosság: 47 ezer fő (1,5 millió Kangvon tartományban)
Korábbi jelentkezés: a 2010-es rendezésért Vancouverrel, a 2014-es rendezésért pedig Szocsival szemben maradt alul
Korábbi olimpia az országban: 1988-as nyári játékok Szöulban
Költségvetés: 3,5 milliárd dollár
Versenyhelyszínek száma: 13, ebből hat még megépítendő
Értékelés: A NOB szemlebizottsága külön kiemelte az utazási idő csökkentésére irányuló tervet, valamint azt a támogatást, amelyet a helyi, a tartományi és a teljes dél-koreai lakosság tanúsít a játékokkal kapcsolatban.
Szerdán este a dél-afrikai Durbanben eldőlt, hogy a dél-koreai Pjongcsang városa rendezheti meg a 2018-as téli olimpiai játékokat. A koreai város már az első fordulóban megszerezte a NOB-tagok szavazatainak többségét, így harmadik próbálkozásra elnyerte a rendezési jogot. A koreai metropolisz 2003-ban Prágában 56-53 arányban maradt alul Vancouverrel szemben, a 2007-es guatemalai NOB-döntés során pedig Szocsitól kapott ki 51-47-re. Mindkét szavazás különlegessége az volt, hogy ők kapták ugyan a több voksot az első körben, de az átszavazások miatt (Salzburg kiesése után) a végső szavazási körben mégis alulmaradtak.

Most viszont már ők számítottak az elsőszámú esélyesnek, még akkor is, ha az erős gazdasági lobbi és a téli sport hagyományok miatt Münchent komoly ellenfélnek várták. A szerdai prezentációk során mindhárom pályázó (a harmadik helyen végző Annecy is) saját előnyeit hangsúlyozta, de vélhetően a verseny már a korábbi lobbiharc során eldőlt a városok között. Ázsiában eddig kétszer rendeztek téli olimpiát (1972-Sapporo, 1998-Nagano), de most először nem Japán lesz majd a házigazda. Pjongcsang 63 szavazatot kapott, Münchent 25-en, Annecyt pedig csupán 7-en favorizálták ezúttal a NOB-tagok közül.