Heti 6:3

Vb-esélyes Kemény-legények, keleti uralom Wimbledonban, Klicskó-dinasztia

  • Vásárhelyi Tamás

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos  

Steinmetz Ádám (b) és a német Florian Naroska küzd a labdáért a Vodafone Kupa nemzetközi vízilabda torna Magyarország - Németország mérkőzésén, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában MTI Fotó: Illyés Tibor
1. Újra vb-esélyes lehet a magyar vízilabda-válogatott


Péntektől vasárnapig a Margitszigeten rendezték meg a Vodafone Kupát, ahol a magyar férfi vízilabda-válogatott bíztató teljesítménnyel, három magabiztos győzelemmel szerezte meg az elsőséget. A sanghaji világbajnokságra készülő csapat a már korábban kihirdetett 13 fős világbajnoki kerettel vett részt a tornán, ahol a görögök (16-10), a németek (11-6) és az oroszok (14-6) sem jelentettek akadályt a mieinknek. Ezek az eredmények bizakodásra adhatnak okot (különösen, ha tudjuk, hogy a Kemény-legények korábban Montenegró ellen is győztek egy edzés jellegű kétkapuzás során). A világbajnoki döntőbe jutásra persze ez az eredmény még semmifajta garanciát nem jelent, de jelzi, hogy talán túl vagyunk azon az időszakon, amikor az olimpiai bajnokcsapatnak a nemzetközi középmezőny ellen is izgulnia kell a győzelemért. Az elsősorban a tapasztalt játékosokra épülő keret alkalmasnak tűnik arra, hogy a kínai világbajnokságról éremmel és egyben olimpiai kvalifikációt jelentő eredménnyel térjen haza. Ja, és arról ne is beszéljünk, hogy ritkán fordul elő olyan, hogy egy nemzetközi sportsztár (a F-1-es világbajnok) Jenson Button azért érkezik hozzánk, hogy magyar vízilabdázókkal fotóztassa magát...

2. Izgalmas lesz a Tour de France

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb francia kerékpáros körversenye elé nézhetünk idén. A három hetes Tour de France első két szakasza ugyanis több nem várt eseményt hozott. A szombati első etap bukásai és a mezőny kettészakadása miatt ugyanis a nagy esélyes, a háromszoros Tour-győztes Alberto Contador 80 másodperces hátrányt szedett össze, ez a különbség pedig a vasárnapi csapat időfutamon tovább nőtt közte és a Cadel Evans és Andy Schleck által alkotott ellenpólus között. Mivel tavaly a spanyol csupán 39 másodperccel előzte meg a fiatalabbik Schlecket az összetett verseny élén, így a vele szemben most meglévő 1:38-as hátránya nem ígér sok jót számára. Nézőként azonban (hacsak nem elvakult Contador hívők vagyunk) még örülni is lehet ennek, hiszen így vége annak az időszaknak, amikor a három hetes körverseny egyetlen szakaszon, a királyetap utolsó kilométerein dől el. Contadornak most már kevés lesz az, ha végig megy Schleckkel és a legnehezebb kaptatón megveri néhány másodperccel. Ez bizony most verseny lesz a javából.

3. Keleti uralom Wimbledonban

Novak Djokovics ünnepli wimbledoni bajnoki címétA férfiaknál Novak Djokovics, a hölgyeknél pedig a mindössze 21 esztendős Petra Kvitova sikerével ért véget a wimbledoni teniszbajnokság. A szerb fenomén - aki nem mellesleg hétfőtől átvette a vezetést a világranglistán is - és a cseh „újonc” sikere egyfajta hatalomátvételt is jelent a tenisz világában. Az open érában ugyanis most fordult elő mindössze harmadszor, hogy egy Grand Slam-tornán a férfi és a női bajnoki címet is Kelet-Európából érkező játékos nyerje meg. Az 1985-ös US Openen a csehek dupláztak (Ivan Lendl, Hana Mandlikova), a 2008-as Ausztrál Openen pedig Djokovics mellett a - most itt Wimbledonban is döntős - Marija Sarapova győzött. Hosszú távú tendenciát persze erre építve még nem érdemes felállítani, de tény, az egykori kelet-európai régió egyre inkább meghatározó a tenisz világában. A férfiaknál ugyan a rangsor első harminc helyezettje közül csupán nyolcan, de a hölgyeknél a TOP30-as játékosok fele az egykori szocialista blokk területén látta meg a napvilágot.

4. Klicsko-dinasztia a nehézsúly élén

Vlagyimir Klicsko és David Haye meccse a WBA világbajnoki övéért - Fotó: AFPBár az étvized ökölvívó-mérkőzéseként beharangozott Vlagyimir Klicsko - David Haye találkozó a vártnál kisebb és kevésbé látványos küzdelmet hozott, a hamburgi gála mégis tartogatott különlegességet. Az ukrán nehézsúlyú óriás győzelme ugyanis azt jelenti, hogy immáron mind a négy jelentős boksz világszervezetnél a Klicsko-család fiai állnak a rangsor élén. Vlagyimir ugyanis ezzel a sikerével immáron az IBF, a WBA és a WBO bajnokának is mondhatja magát, a WBC rangsorát viszont testvére, Vitalij vezeti. Mivel az ukrán testvérpár annak idején megígérte édesanyjuknak, hogy egymás ellen nem küzdenek sohasem, így további címegyesítést nem tervezhet a menedzsment. Pénztermelő gálákból persze így sem lesz hiány, hiszen a hamburgi vb-mérkőzést csak Németországban 15,5 millióan nézték, így a Klicsko név (az idén 40 éves Vitalij közeljövőben várható visszavonulása ellenére is) még jó néhány esztendőn keresztül jól jövedelmező fogalom maradhat.

5. Fiatal atlétáink sikerei

A közelgő tegui világbajnokság kapcsán ugyan főleg felnőtt csapatunk lesz hamarosan a figyelem középpontjában, de nem árt odafigyelni a közvetlen utánpótlás eredményeire sem. Deák Nagy Marcell tavaly a kanadai junior világbajnokságon szerzett ezüstérmével robbant be a köztudatba. A gödöllői futó a múlt heti velenjei futásával (45,74) új junior magyar rekordot állított fel, amivel vezeti a korosztályos kontinentális rangsort. Benkő Ákos tanítványa egyelőre még nem a tegui vb-re fókuszál, hiszen számára még az ottani mezőny talán erős lenne, az utóbbi időszak fejleményei azonban feljogosítják arra, hogy a tallinni junior Európa-bajnokságon éremért fusson. Marcell jövőre az olimpiában is gondolkozhat, a „B”-szinttől ugyanis mostani legjobb eredménye már csak négy századra van. Remekelt az elsőéves junior, Nguyen Anasztázia is, aki a Honvéd-Kupán 11,60-as eredménnyel szintén új junior országos rekordot állított fel.

6. Sikeres magyar kuparajt

Otten és Ranilovic, a Ferencváros két játékosaAz igazán nagy csapatok még csak most kezdik el a felkészülést a bajnokságra, a magyar labdarúgó kupacsapatok ugyanakkor már június utolsó napján megkezdték a nemzetközi szereplésüket. Nagy szalagcímeket ugyan még a magam részéről nem adnék a Ferencváros és a Paks győzelmeinek, de listánk hatodik helyére azért odaért ez a két siker, annál is inkább, mert mindkét együttes kapott gól nélkül zárt. A paksiak az andorrai Santa Coloma ellen ráadásul történetük első nemzetközi mérkőzésén szerepeltek sikeresen. Igaz, Vayer Gábor egy szál góljánál talán többet vártunk, de ne legyünk telhetetlenek, a gólzáport vélhetően a hazai visszavágóra tartogatta a vidéki együttes. A Fradit jobban féltettük az örmény Ulisses ellen, de nem volt gond, hiszen Prukner László csapata - hosszabb távollét után - 3-0-s sikerrel tért vissza a nemzetközi porondra. Két győzelem, 4-0-s gólkülönbség, ezzel mondjuk egy októberi kupanap magyar mérlege esetén is kiegyeznénk. Sőt, lehet, hogy én már azzal is, ha egy csapatunk eljut odáig.

Heti hármas

1. Akcióban a bunda-kommandó

Tulajdonképpen értelmezés kérdése, hogy a múlt heti letartóztatások a pozitív vagy a negatív események közé kerüljenek-e be heti 6:3-as listánkon. Most egyelőre - a bulvár vonatkozás miatt - maradjunk utóbbinál. Annál is inkább, mert a sporteredmények előre eltervezett szándékkal, nyereségvágyból elkövetetett befolyásolása vastagon kimeríti ezen kategória minden ismérvét. A fogadási csalásokra kiépült maffia hadállásit az utóbbi időben elindított hajtóvadászat számos helyen rongálta meg, így Dél-Korea, Olaszország és Németország mellett legutóbb már a Fenerbahce elnökét is magával ragadó letartóztatások voltak Törökországban is. Nálunk egyelőre három labdarúgó és négy játékvezető került rács mögé (ítélet és nyilvános névsor egyelőre még nincs), de a folyamat jelzi, hogy a törvény vasszigora most már talán ezen, az eddig szabályozatlan területen is kezd lecsapni.

2. Védekezés és unalom a Copa Américán

Alexandre Pato, a brazil válogatott játékosa.Az európai védekező harcmodortól megcsömörlött, a nyári uborkaszezon első heteiben elcsigázott labdarúgó-szurkolók szinte megváltásként várták a július elsején Argentínában elkezdődött Copa Américát. A dél-amerikai kontinens (az idén két vendéggel, Mexikóval és Costa Ricával kiegészülő) bajnoksága a korábbi években a hajnali órákban rendezett meccsek ellenére is kötelezően nézendő program volt. Idén azonban egyelőre más a helyzet. Az első fordulóban ugyanis a részvevő 12 csapat mindössze nyolc (!) gólt tudott összehozni (Chile lőtt egyedül kettőt),  ami elég vérszegény átlagnak felel meg. A két favorit, a házigazda Argentína és a címvédő Brazília mellett Uruguay sem tudott győzni, ráadásul mindhárman gyenge játékkal rajtoltak verhető ellenféllel szemben. Kész szerencse, hogy még csak a torna elején járunk, így Messiék, Forlánék és Neymarék is javíthatnak.

3. Magyar bíró-baki a női labdarúgó vb-n

Bár az elmúlt hét napban történt még jó néhány olyan esemény, amely elférne rovatunkban, de a Dunaferr férfi kézilabda-csapatának megszűnése és az NBA-lockout elé sajnos egy magyar vonatkozású esemény került be. Gaál Gyöngyi ominózus hibája már bejárta a világ összes fájlmegosztó oldalát, a kuriózumon mi is jót nevetnénk, ha nem vegyülne bele némi honfitársi sajnálat. Bízzunk benne, hogy a legjobb magyar női játékvezető túlteszi majd magát a történteken, és hasznosítja a mostani hiba kapcsán keletkezett ismertségét. A játékvezetők sorsa pedig sajnos már csak ilyen, az Ausztrália - Egyenlítői Guinea meccsen elnézett eset előtt ugyanis sokan nem is tudták, hogy a „női-Kassai” is ott fúj a németországi vb-n. Igaz valószínűleg több meccse nem lesz ezen a tornán…

Gaál Gyöngyi hibája az Ausztrália - Egyenlítői Guinea mérkőzésen