Bundabotrány

Gratulált a magyar hatóságoknak bundaszakértő

  • MTI

Gratulált a magyar hatóságok eredményes munkájához a nemzetközi labdarúgásban zajló bundabotrány egyik legismertebb szakértője, a kanadai Declan Hill, akinek "Bunda - Futball és szervezett bűnözés" című könyve pénteken jelenik meg magyar nyelven.

"Reményt keltő dolog, hogy abban az országban, amely Puskás Ferencről és a Mágikus Magyarokról híres, a hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megmaradjon a játék hitelessége" - írta az MTI-hez eljuttatott levelében az oknyomozó újságíró, akinek műve nagy segítéségére volt a görög rendőröknek abban, hogy 68 embert vegyenek őrizetbe a helyi bundabotrányok kapcsán.

Hill ugyanakkor hozzátette: továbbra is kérdés, hogy mi van azokkal a magyar mérkőzésekkel, amelyek a bochumi ügyészség perirataiban szerepeltek, és a magyar hatóságok vizsgálták-e ezeket a találkozókat. A szerző szerint a magyar sportrajongók hitét csak az adhatja vissza, ha a magyar hatóságok minden olyan emberre lecsapnak, akik érintettek lehettek a meccsek manipulálásában.
  
A bochumi vizsgálat szerint az ottani vádlottak nagyjából 200 találkozó eredményét próbálták befolyásolni Európa-szerte, az ügyészség összesen 47 gyanús találkozót - közte négy magyar érdekeltségű összecsapást - vizsgált. A négy magyar összecsapás: Debrecen-Fiorentina (Bajnokok Ligája, 3-4), Vasas-Debrecen (NBI, 1-3) és Újpest-Honvéd (NBI, 3-0), Debrecen-Young Boys (UEFA Kupa, 1-4, 2-3).
   
A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda múlt szerdán jelentette be, hogy hét embert vettek őrizetbe a bundabotrány magyarországi vonatkozásában. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: a hét gyanúsított közül hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, míg négyen jelenleg is aktív játékvezetők. A magyar sajtó szerint az érintett futballisták: Kenesei Zoltán - aki a szervezet magyarországi vezetője volt -, Horváth Gábor és Lázár Mátyás. Az említett bírók közül február 9-én hárman, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működtek közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) indított vizsgálatot. A szintén szóba került, tavaly decemberi Argentína-Bolívia U20-as mérkőzést pedig Lengyel Kolos vezette, két segítője Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt.

A hét személyt azzal gyanúsítják, hogy egy nemzetközi, távol-keleti központból kiinduló szervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert.