Tenisz

Még nem fogtam fel, mit értem el - Djokovics

A vasárnap a wimbledoni tenisztorna döntőjében nyerő és hétfőtől világelső Novak Djokovics hétfőn állt a sajtó képviselői elé, hogy beszéljen a sikereivel kapcsolatos érzéseiről. Elmondása szerint a következő napok feladata lesz, hogy megeméssze, mekkora eredményt ért el.

A vasárnapi diadal után Djokovics részt vett a torna záróvacsoráján, majd pihenni tért, de az éjszaka sem volt elég arra, hogy végiggondolja, mit ért el azzal, hogy első szerbként győzni tudott a világ legrangosabb tenisztornáján, és világelső lett.

"Még nem telt el elég idő ahhoz, hogy felfogjam, mekkora sikert értem el" - mondta. "A következő napokat azzal fogom tölteni, hogy végiggondolom, mekkora győzelem volt ez. Szerbiában fogok ünnepelni a szurkolóimmal, akikkel együtt próbáljuk majd megemészteni ezt a nagy eredményt. Számomra ez egy megvalósult álom, és büszke vagyok arra, hogy a honfitársaimmal megoszthatom a sikeremet."

Novak Djokovics a trófeával a wimbledoni tenisztorna Rafael Nadal ellen megnyert döntője után 2011 júliusában

Nehéz lenne vitatkozni azzal, hogy ez a szerb teniszező eddigi legjobb éve, hiszen január 1. óta 48 mérkőzést nyert meg, és csak egyet veszített el, a Roger Federer elleni elődöntőt a Roland Garroson. Ennek a diadalmenetnek köszönhető, hogy hétfőtől ő áll a férfiak világranglistájának élén.

"Elértem életem két legfontosabb célját ezen a wimbledoni tornán, de vissza akarok jönni, és még többet akarok. Még több Grand Slam-trófeát, és ott akarok maradni a világrangilsta első helyén is. A következő céljaim a US Open, a Roland Garros és az olimpiai bajnoki cím megnyerése, azaz bőven van még mit bizonyítanom" - mesélt arról, hogy mi motiválja majd a jövőben.

Nagy sorozat szakadt meg a szerb wimbledoni tornagyőzelmével, hiszen az ezt megelőző nyolc esztendőben mindössze ketten tudták megnyerni a füves szezon csúcseseményét: Federer és Nadal. Djokovics ennek ellenére nem gondolja, hogy véget ért volna a két szupersztár nevével fémjelzett időszak.

"Az ő rivalizálásuk még mindig zajlik. Még mindig ők a két legdominánsabb játékos napjaink teniszében. Federer nagyon magas szinten játszik még mindig, ez látszott Párizsban is, és biztos vagyok benne, hogy további nagy tornákat akar nyerni. Nadal pedig a legjobb formáját hozza évről évre. Rajtuk kívül pedig ott van még Murray is, aki szerintem az utóbbi hónapokban komoly esélyessé lépett elő egy Grand Slam-torna megnyerésére. Meg kell még tanulnia megtenni az utolsó lépést, de biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog neki. Most szorosabb a mezőny, mint mondjuk öt éve. Többen esélyesek egy-egy nagy torna megnyerésére és a ranglistán a legjobb helyek elérésére. Jó dolog, hogy vannak új arcok a teniszben, hiszen ez vonzóbbá, látványosabbá teszi a sportágunkat" - zárta mondandóját az open era történetének 25. világelsője.