Tenisz

Legközelebb legyőzöm Djokovicsot - vagy az után

Rafael Nadal az idén ötből ötödször kapott ki Novak Djokovicstól vasárnap délután, amikor a wimbledoni tenisztorna férfi egyes versenyének döntőjében csaptak össze. A spanyol, aki hétfőtől a világranglista első helyét is át kell, hogy adja a szerbnek, biztos abban, hogy nem tart örökké Djokovics elképesztő formája.

Djokovics emlékezetes módon 43 mérkőzéses győzelmi sorozatot produkált, mielőtt a Roland Garros elődöntőjében kikapott Roger Federertől, és ezalatt négyszer Nadalt győzte le. Az ötödik diadala a wimbledoni döntőben jött, azaz lassan a spanyol mumusává válik, ő azonban ezzel nem ért egyet.

"Azért kaptam ki, mert a világ jelenlegi legjobb játékosa ellen játszottam" - mondta Nadal. - "Az ilyen mérkőzéseken, ahol az ellenfél ilyen hihetetlenül jól játszik, természetes dolog, hogy vereséget szenved az ember. Ez történt velem az utóbbi néhány alkalommal."

Rafael Nadal a második helyezettnek járó ezüsttállal a wimbledoni tenisztorna döntője után 2011 júniusában, miután kikapott Novak Djokovicstól

A jövő miatt azonban nem aggódik a spanyol, aki elismerte, hogy amíg Djokovics, jobb mint tavaly ilyenkor, ő visszaesett tavaly nyári formájához képest: "Tapasztalatom szerint ezt a formát nem lehet örökké tartani. Nekem sem sikerült. 2010-ben három Grand Slam-tornát nyertem egymás után, most mégsem tudok olyan szinten játszani. Valószínűleg Novak formája sem tart örökké. Én itt leszek, küzdeni fogok, várom majd a lehetőséget, amikor legyőzhetem. Az előző öt alkalom nem az enyém volt, de várni fogok a hatodikra. És ha akkor sem sikerül, akkor majd hetedik próbálkozásra. A sport természete ilyen."

Nadal arról is beszélt, hogy nem gondolt a korábbi vereségeire, de ennek ellenére lehet, hogy kihatottak a játékára: "A meccs elején nem jutottak eszembe az előző mérkőzések, de amikor elérsz 5-4-ig (ennél az állásnál vesztette el először az adogatását - a szerk.), előfordu, hogy hatással van rád a múlt. Azt hiszem, ez történt most is. A legfontosabb azonban, hogy ezeken a kemény találkozókon, a fontos pillanatokban jól kell játszani. Nekem ez nem sikerült."

Végül megpóbálta megkeresni a későbbi esetleges győzelmeinek receptjét is: "Novak most a karrierje legszebb pillanatait éli, és én sem panaszkodhatok. De neki ez nem lesz elég, ezért jobban és agresszívebben kell játszanom. Kevesebbet kell hibáznom. Ma jobban játszott nálam. Nagyon, nagyon, nagyon jól játszott a fontos pillanatokban. Ezért lett ő a torna győztese."