Wimbledon

Murrayt siratja egész Anglia

Rafael Nadal ismét összetörte Andy Murray álmait - az angol sajtó siratja az ország első számú férfi teniszezőjét. A skót játékos péntek délután a második szett elejéig életben tartotta a britek reményeit arra, hogy Fred Perry 1936-os győzelme után ismét hazai játékos ülhet fel a wimbledoni trónra, de a világelső Rafael Nadal által diktált színvonalat nem bírta követni, a spanyol vívhat meg a vasárnapi fináléban az angol nyílt teniszbajnokság férfi egyesének trófeájáért a szerb Novak Djokoviccsal.

Anglia ismét az örök ígéret Murrayt siratja

"Rosszkor született, csupán ennyi a probléma Murrayvel. Talán sohasem lesz képes legyőzni Nadalt, Federert és Djokovicsot. Andy talán élete legjobbját nyújtotta, de ez sem volt elég ezen a szinten" - nyilatkozta Andrew Castle, a BBC szakértője.

"A verseny ezen szakasza már a mentális erőről szól. Arról, hogyan tudsz megbirkózni az akár szinte kilátástalan helyzettel is. A negyedik szett közepén Murray nem tudott visszakapaszkodni, Nadal fölé kerekedett és megnyerte a meccset" - vélekedett a párharcról a háromszoros wimbledoni bajnok Boris Becker.

"Rafa ellen képtelenség az egész mérkőzésen át diktálni a tempót. Rá akartam kényszeríteni az akaratomat, és ez vereséghez vezetett. Ha az egész meccsen azt nyújtottam volna, mint az első szettben, talán másként alakul az eredmény. Ugyanakkor, amikor az ember ilyen sokat kockáztat, akkor óhatatlanul elkezd hibázni. Nadal feljavult, elkezdett sokkal jobban játszani, és ki tudta használni a hibáimat" - értékelte teljesítményét Murray.

A 24 éves teniszező a mérkőzés utáni sajtótékoztatón érthetően rendkívül csalódott volt, de megfogadta, hogy visszakapaszkodik a csúcsra, és elismerte, hogy "A munka nehezebb lesz, mint bármikor korábban".

"Szomorú vagyok Andy miatt, megérdemelte volna a döntőt, nagyon magas színvonalon játszott az első szettben, és a második elején. Akkor úgy éreztem, hogy jobb játékos nálam, de vártam a megfelelő pillanatra. A második szettben 15-30-nál hosszút ütött, valószínűleg ez a hiba volt a fordulópont. A legjobbakat kívánom neki. Egy kicsivel több szerencsére lett volna szüksége. Ő a legjobb olyan játékos, aki még nem nyert Grand Slamet, és sokkal kiválóbb néhány olyannál, aki már nyert nagy tornát" - dicsérte ellenfelét a világelső, aki 11. Grand-Slam-győzelmére készül. Amennyiben legyőzi Novak Djokovicsot vasárnap, akkor az örökranglista harmadik helyére lépne, beérné Björn Borgot és Rod Lavert.

Angol nyílt teniszbajnokság
Férfi egyes, elődöntő
Rafael Nadal (spanyol, 1.) - Andy Murray (brit, 4.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4
Korábban:
Novak Djokovics (szerb, 2.) - Jo-Wilfrided Tsonga (francia, 12.) 7:6, 6:2, 6:7, 6:3
A döntőben:
Nadal (spanyol, 1.) - Djokovics (szerb, 2.) vasárnap