Tour de France

Gilbert nyert, Contador máris komoly hátrányban

  • MTI/VNA

A belga Philippe Gilbert nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első, szombati szakaszát, míg a címvédő spanyol Alberto Contador 10 km-re a céltól bukásba keveredett, így végül több mint egyperces hátrányt szedett össze.

A csütörtöki csapat bemutató után szombaton végre elkezdődött az idei esztendő második nagy kerékpáros körversenye, a Tour de France. A 98. alkalommal kiírt három hetes körversenyen az elmúlt évekkel ellentétben nem rendeztek prológot, hanem rögtön egy hosszú, sík szakasszal kezdődött a verseny. A Passage du Gois és Mont des Alouettes közötti 191,5 kilométeres etapon rögtön a rajtot követően három szökevény állt a mezőny élére. A holland Liuewe Westrával két francia kerekes, Jeremy Roy és Perrig Quemeneur tudott és akart elmenni. Az alapvetően sík terepen tekerő mezőny számára egy, a végül a francia Roy által megnyert részhajrá jelentett izgalmat, a szökevényekre ugyanakkor kevés figyelmet fordított a peloton. A cél előtt 18 km-el aztán az ilyenkor szokásos koreográfia szerint befogták őket, az utolsó kilométerekre pedig már elkezdődött a hajrá előtti mozgolódás.

Ennek, és egy figyelmetlen nézőnek köszönhetően 9 km-el a befutó előtt egy hatalmas bukás okozott riadalmat, az ekkor már nagy tempóban tekerő mezőny pedig két részre szakadt. A bukás miatt az addig a mezőny közepén tekerő Alberto Contador is kénytelen volt megállni, a címvédő spanyol így a szakasz végére egy perc húsz másodperces hátrányt szedett össze. A cél előtt alig két kilométerrel újabb bukás következett be, így a befutóra a szokásosnál is kevesebben maradtak. Mivel a cél előtt enyhe emelkedő volt, így ezúttal nem a megszokott arcokat láttuk a sprintben. Nem hiába emlegette már a rajt előtt az első szakaszt a belga Philippe Gilbert, aki az utolsó 500 méteren mindenkitől elszakadva nyerte meg az első szakaszt.

Mögötte az ausztrál Cadel Evans is jól tekert, aki mindössze három másodperces hátrányt kapott Gilberttől a célban, míg a sprinterek közül a harmadikként beérkező norvég Thor Hushovd bírta legjobban a tempót. Érdekesség, hogy a belga kerekes éppen a legutóbbi két országúti világbajnokság győztesét előzte meg a célban. A világranglistát vezető Philippe Gilbert elképesztően teljesített a tavaszi egynaposokon is, ezzel a szakasszal pedig immáron 13. idei sikerét aratta. A Contador ellenfeleinek számító esélyesek közül Andy Schleck, Ivan Basso, Alexander Vinokurov és Bradley Wiggins is érintve volt ugyan a második bukásban, de mivel az a célhoz nagyon közel történt, így őket az első nagy csoporttal együtt, mindössze hat másodperccel Gilbert mögé rangsorolták.

Tour de France
1. szakasz, Passage du Gois - Mont des Alouettes, 191,5 km
1. Philippe Gilbert (belga, Omega Pharma-Lotto) 4:41:31 ó
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 3 mp hátrány
3. Thor Hushovd (norvég, Garmin-Cervelo) 6 mp h.