Wimbledon

Tsonga Federer után Djokovicsot is meglepné

  • Vásárhelyi Tamás

A legjobb négy közé a férfiaknál három favorit és a Roger Federert legyőző Jo-Wilfried Tsonga jutott el Wimbledonban.

A wimbledoni teniszbajnokság férfi tornáján az eddigi legnagyobb meglepetést a francia Jo-Wilfried Tsonga okozta, aki csütörtökön két szettes hátrányról fordítva győzte le a füves pályás tenisz egyik legjobbját, Roger Federert. A francia játékos ezzel mindössze másodszor győzte le a svájcit, aki ráadásul most először veszített Grand Slam tornán mérkőzést úgy, hogy a játszmákat tekintve 2-0-s előnye is volt.

Tsongát - külsejük hasonlósága okán is – sokan a legendás bokszolóhoz, Muhammad Alihoz hasonlítják, aki egyben a francia teniszező példaképének is számít. „Egy kicsit hasonlóan nézek ki, mint ő fiatalabb korában. Az összehasonlítást viszont úgy sokkal szívesebben venném, ha egyszer úgy tudnék teniszezni, mint ahogy ő bokszolt annak idején” - nyilatkozta Tsonga, aki Ali egyik legendás mondását (Szállj úgy, mint egy pillangó, de csípj úgy, mint egy darázs) is mottói közé véste fel.

Tsonga Djokovics ellen sem lesz esélytelen

Tsonga – Alihoz hasonlóan – erőteljes testalkatú (187 cm, 90 kg), de ennek ellenére roppant gyors és fordulékony. A most rivaldafénybe került francia ugyanakkor rengeteg sérüléssel küzdött pályafutása során, volt olyan időszak is, amikor emiatt karrierje befejezésén gondolkozott. Nyolc évvel ezelőtt, amikor alig 16 évesen a Top200-ba küzdötte be magát, még minden rendben lévőnek tűnt. Akkor az Ausztrál Open és a US Open junior tornájának döntőjében is szerepelt, de a felnőttek között – elsősorban sorozatos sérülései miatt – nem sikerült neki az igazi áttörés. Hát- és vállsérülés, majd hasizom szakadás zavarta a felkészülését, így szervezete miatt alig nyolc tornát tudott vállalni évente. Amíg kortársai a pályán harcoltak a világranglista pontokért, addig ő rendre rehabilitációra járt. „Teljesen kétségbe voltam esve, hiszen mindig volt valami bajom és minden egyes alkalommal elölről kellett kezdenem önmagam felépítését. Volt olyan időszak, amikor azt gondoltam, hogy a szervezetem nem alkalmas a profi tenisz kihívásaira” – mesélt arról Tsonga, hogy miért váratott olyan sokáig magára a felnőttek között is elért siker.

Három gyengébben sikerült szezon után már a 2007-es év is jelezte, hogy alakul valami, hiszen ekkor már wimbledoni nyolcad döntős volt, az évet a 212. helyen kezdő Tsonga pedig a stabilabb versenyzés miatt előrejött egészen a 43. helyig a világranglistán. A 2008-as Ausztrál Open óta pedig már a világ is felfigyelt rá, hiszen ott egészen a döntőig menetelt (négy szettes vereség Djokovicstól), ami egészen mostanáig a legnagyobb sikerének tekinthető. Tavaly ismét elődöntős volt Melbourne-ben, de ott Roger Federer jelentette számára a végállomást, akit azonban az idei wimbledoni tornán már legyőzött.

A mostanra már ünnepelt sztárrá váló és idén edzőt is cserélő francia korábban nem feltétlenül úriember viselkedéséről volt híres, a teniszpályához méltó etikett alapjait édesapja, Didier tanította meg neki. „Fiatalabb korában sorra törte össze az ütőket dühében. Azt mondtam neki akkoriban, hogy hálás lehet a sorsnak, hogy neki egyáltalán vannak ütői, hiszen sok más embernek még ennyije sincs az életben” – nyilatkozta a kezdetekről a büszke édesapa. Tsonga az ütőt Federer ellen már nem csak rendeltetésének megfelelően, de művészi fokon használta és ugyanezt teheti meg a pénteki elődöntőben, ahol az idén eddig csupán egyetlen vereséget (Federer ellen a Roland Garros elődöntőjében) elszenvedő Novak Djokovics lesz az ellenfele. Bár ebben a párosításban egyértelműen nem a francia játékos az esélyes, mégis építhet arra a tényre, hogy Djokovics ellen pozitív a mérlege, hiszen eddig hét összecsapásuk közül ötször (!) ő nyert. Az esélylatolgatást ugyanakkor nehezíti, hogy füves borításon eddig még nem találkoztak egymással.