Olimpia 2018

Nicolas Sarkozy nem utazik el Durbanbe

  • VNA

Nem lesz ott személyesen Durbanben Nicolas Sarkozy, aki így nem tudja jelenlétével segíteni a 2018-as téli olimpiára pályázó Annecy kandidációját.

A francia elnök, Nicolas Sarkozy nem utazik el jövő héten a dél-afrikai Durban-be, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt a 2018-as téli olimpia helyszínéről. A hír meglehetősen kellemetlenül érinti Annecy városát, amely a pályázat során a németországi München és a dél-koreai Pyeongchang ellenfeleként reménykedik a NOB tagjainak kedvező döntésében. A két rivális helyszín ráadásul a legfelsőbb szinten képviselteti magát a július hatodikai döntés alkalmával, hiszen a német elnök Christian Wulff és a dél-koreai államfő, Lee Myung-bak is ott lesz a helyszín kijelölésének napján a dél-afrikai városban.

A francia pályázat az utóbbi egy évben különböző nehézségekkel küzdött (alacsony költségvetés, kevés szállodai kapacitás Annecy és a társrendező Chamonix környékén, a korábbi vezető Edgar Grospiron lemondása), amelyet folyamatosan próbált ledolgozni, többek között a francia sportminiszter Chantal Jouanno segítségével. Sarkozy mostani bejelentése viszont nem jön jól a kandidációnak, ugyanakkor a bennfenteseteket nem érte váratlanul, hiszen éppen a francia elnök volt az, aki a pekingi olimpia előtt a kínai emberi jogi helyzetre hivatkozva a megnyitó bojkottjára szólított fel. Később ugyan Nicolas Sarkozy is ott volt a Madárfészek Stadionban, de megítélésén ez már nem nagyon tudott változtatni olimpiai berkekben.

Az is elképzelhető persze, hogy Sarkozy egyszerűen csak óvatos és szeretné elkerülni elődje, Jacques Chirac blamáját, aki a győzelem szinte biztos tudatában utazott reprezentálni a NOB 2005-ös szingapúri ülésére, ahol a 2012-es nyári játékok helyszínéről döntöttek. Ott végül a Tony Blair vezette London lett a befutó, Chirac pedig lógó orral volt kénytelen távozni…