Wimbledon

Djokovics a döntőben, hétfőtől vezeti a világranglistát

A második helyen kiemelt Novak Djokovics négy szettben, 7:6, 6:2, 6:7, 6:3-ra legyőzte a tíz hellyel hátrébb sorolt francia Jo-Wilfrided Tsongát az angol nyílt teniszbajnokság elődöntőjében. A szerb játékos a döntőben a Rafael Nadal-Andy Murray párharc győztesével találkozik, de a vasárnapi finálé eredményétől függetlenül hétfőtől átveszi a vezetést az ATP-világranglistán.

Djokovics először játszhat döntőt Wimbledonban

Tsonga az 1. játszma elején rögtön elvette Djokovics adogatását, majd hozta saját szervagémét is, így 2-0-ra elhúzott. 4:3-nál két bréklabdát is hárított a francia, és 5-4-ig vezetett is, de ekkor megrázta magát az idén mindössze egyetlen mérkőzését elveszítő szerb, egyenlített, majd a rövidítést is megnyerte. A 2. játszmát már Djokovics kezdte jobban, brékkel nyitott, majd 3:1-nél ismét elvette ellenfele adogatását, majd 5-1-re elhúzott. Tsonga egyre többet hibázott, így 6:2-vel a második szettet is behúzta az idei Australian Open győztese.

Djokovics magabiztosan haladt a siker felé a 3. szettben, 4:3-as vezetésnél azonban Tsonga elvette a szerb adogatását, majd az első játszma után ismét előnybe került, 5:4-re vezetett. Djokovics ismét el tudott húzni két gémre, de Tsonga egyenlített, jöhetett ismét a rövidítés, amit rendkívül szoros küzdelemben a világranglistán 12. Tsonga megnyert.

Kezdett felsejleni a két nappal ezelőtti negyeddöntő, amikor is Tsonga 0-2-ről verte a hatszoros wimbledoni bajnok Roger Federert, de Djokovics a döntő szett elején 3-0-ra meglépett, és innen már nem volt visszaút a francia teniszezőnek. 5:3-nál Djokovics két meccslabdához jutott, már az elsőt értékesítette, és ünnepelhette, hogy karrierje során először döntő játszhat az All England Clubban.

Az idén bombaformában szereplő szerb csillag eddig összesen 48 mérkőzést játszott 2011-ben, s mindössze egyszer kapott ki, a Roland Garros elődöntőjében Federertől. A vasárnapi fináléban az első helyen kiemelt, címvédő spanyol Rafael Nadal - a jelenlegi világelső - és a negyedikként rangsorolt brit Andy Murray párharcának továbbjutója lesz Djokovics ellenfele.

Angol nyílt teniszbajnokság
Férfi egyes, elődöntő:
Novak Djokovics (szerb, 2.) - Jo-Wilfrided Tsonga (francia, 12.)
7:6, 6:2, 6:7, 6:3