NBA

Nincs megegyezés, veszélyben a következő szezon

  • MTI
megosztom

A csütörtöki, több mint három órás tárgyalást követően sem jutottak egyezségre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vezetői, valamint a játékosok szakszervezetének (NBPA) képviselői, s mivel lejár a felek között korábban létrejött kollektív szerződés, 0 órától életbe lép az úgynevezett lockout.

Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok gyakorlatilag kizárják a játékosokat, akik például még az edzőterembe se mehetnek be, ezzel pedig veszélybe kerül a következő szezon is.

Az NBA statisztikái szerint a 30 csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, az NBPA mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot. David Stern főigazgató 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését - akik természetesen elutasítják ezt az ötletet -, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a tavalyi bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.

A legutóbbi lockoutra az 1998/1999-es idényben került sor, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg a 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét.

A jelenlegi legrosszabb forgatókönyv szerint a kosarasok - ha engedélyt kapnak rá - várhatóan máshol, leginkább Európában próbálnak majd szerencsét a következő idényben.

megosztom