NHL

Kariya és Marchant bejelentették visszavonulásukat

Bár sokan szerették volna, hogy egyéves kihagyást követően visszatérjen Paul Kariya, a veterán csatár végül mégis a visszavonulás mellett döntött, miután az egész 2010/11-es szezont kénytelen volt mellőzni agyrázkódásai miatt. A sors úgy hozta, hogy Kariya mellett egy másik veterán, az anaheimi Todd Marchant is szerdán tette szögre a jégkorcsolyákat, 1195 alapszakaszbeli meccs után.

Paul Kariya, a St. Loius Blues hokisa.
Paul Kariya 15 évet húzott le a jégkorong etalonjának tartott NHL-ben, 989 mérkőzés alatt 402 gólt lőtt és 587 gólpasszt osztott ki. Első kilenc évét a Mighty Ducks of Anaheim színeiben töltötte, 2002-ben olimpiát nyert a kanadai csapattal, míg 2003-ban közel járt a Stanley-kupa elhódításához is, azonban végül a hetedik meccsen alulmaradtak a New Jersey-vel szemben. Ugyanakkor a hatodik meccsen lőtt góljára máig emlékeznek a Ducks drukkerek: bár egy ütközést követően agyrázkódást szenvedett, mégis visszatért még a mérkőzés folyamán, és egy bombagólt eresztett Martin Brodeur hálójába.
Kariya ezek után megjárta a Coloradót, a Nashville-t, és végül a St. Louist is. 2010 nyarán neve felmerült az Anaheimnél és a Pittsburghnél is, mint Sidney Crosby méltó szélsője, azonban agyrázkódásai miatt kihagyni kényszerült a teljes idei szezont, aminek a végén bejelentette a pályafutása végét is.

Todd Marchant 17 szezont tudhat maga mögött, 1195 mérkőzés alatt játszott a New York Rangers, az Edmonton, a Columbus és az Anaheim játékosaként is. Leginkább szélvész gyors korcsolyázásáról volt híres a center, aki 186 gólt és 312 asszisztot szerzett karrierje során. Marchant 2007-ben kupát nyert az Anaheim Ducksszal, és az ő játékosukként vonult most vissza. Bár a jégen nem számíthatnak többet a játékára, a Ducksnál marad, mint személyi edző.
A két sztár visszavonulása mellett folytatódtak a hosszabbítások a lejáró szerződésű játékosokkal. A Buffalo fiatal csatárjával, Nathen Gerbével állapodott meg, mely szerint további három évig még a Szablyásokat erősíti a támadó, évi 1.433 millió dollárért. A Carolina, miután megállapodott Joni Pitkanennel, Chad Larose-t is marasztalta, aki két évre írt alá egy évi 1.7 millió dollárt kóstáló szerződést.

A Tampa Bay is igen aktív volt a szerdai napon: miután sikeresen megállapodtak Adam  Hall-lal, aki 600 ezer dollárért marad további egy évre a Villámoknál, a rájátszásbeli menetelésük egyik kulcsfigurájával is sikerült dűlőre jutniuk. A veterán kapus, Dwayne Roloson szintén egy évre kötelezte el magát a Tampa Bayhez, akik csere útján tettek szert a játékára még az év folyamán. Roloson 3 millió dollárt fog keresni az új szerződésének értelmében.

A Colorado Avalanche David Jonesszal hosszabbított, szintén egy évre. Jones idén 27 gólt és 18 asszisztot szerzett, ami karriercsúcs a 26 éves csatár pályafutása során. A Vancouvernek sikerült megtartania Andrew Albertset, ha már Christian Ehrhoffot nem tudták marasztalni. A 29 éves védő 2 évvel hosszabbított, ez idő alatt összesen 2.45 millió dollárt fog keresni.

A Toronto és a Pittsburgh megállapodott egy-egy játékosával. A torontóiak Jay Rosehillnek adatak visszautasíthatatlan ajánlatot szolgálataiért, a bal szélső további egy esztendő erejéig erősíti a Juharleveleseket 600 ezer dollárért, ami csupán 50 ezerrel több, mint a liga minimum fizetése. A Pittsburgh szintén egyik kiegészítőemberével hosszabbított, a veterán Arron Asham 775 ezer dollárért maradt a Penguinsnél.

A hosszabbítások és a visszavonulások bejelentése mellett a szerdai nap sem telt el csere nélkül, még ha nem is olyan eget rengető, mint a múlt heti philadelphiai cserék: a Montreal nem tudta kielégíteni a James Wisniewski által követelt pénzösszeget, ezért egy 7. körös draftjogért Columbusba küldték a védőt. A húzási jog 5. körös lesz, ha a Columbus alá tudja íratni Wisniewskit, aki az elmúlt szezonban a New York Islandersben és a Montrealban is megfordult, és 75 mérkőzés alatt 10 gólt és 41 gólpasszt jegyzett, ugyanakkor a +/- mutatót illetően -14-ben végzett, ami nem túl imponáló egy védőnél. Mindenesetre a Columbusnak van elég helye a fizetési sapkájában, hogy megadják a védőnek azt az összeget, amit kér, ami esetén jelentősen erősödne a Kék Kabátosok védelme.

Közben az Islandersnél sem úgy alakultak a Christian Ehrhoff-fal való tárgyalások, ahogy szerették volna, ezért játékjogát továbbcserélték Buffalóba, ellenértékként azt kaptát, amit fizettek ők is a Vancouvernek a napokban: egy negyedik körös draftjogot. A Buffalo most kivételes helyzetben van, hiszen az elmúlt években mindig is volt bőven helyük a fizetési sapka alatt, viszont a tulajdonosuk nem szánt sok pénzt a csapatra, ezért szűkölködniük kellett  azonban idén már egy vérbeli Sabres drukker a tulaj, aki nem sajnál pénzt invesztálni a csapatba, és így sztárjátékosokra szert tenni. Mivel a Sabres jelenleg patinásabb klub, mint az Islanders, ezért vonzóbb is lehet a német védő számára, de most már igazán felmerül a kérdés, hogy vajon mennyit követelhetnek az ügynökével, hogy már két csapat is lemondott a megtartásáról.