Vulkánkitörés

A vulkáni hamu a déli féltekén nehezíti a síszezont

  • VNA

Idén Dél-Amerika egyes részeit bénítja meg a vulkáni hamu, melynek elsősorban argentin és chilei síközpontok látják kárát.

A dél-amerikai havas lejtőkre készülőknek érdemes előzetesen informálódniuk. No, persze nemcsak feltétlenül a bankszámlájuk egyenlegéről (aki ilyenben gondolkozik, annak vélhetően nincsenek megélhetési gondjai), hanem a Chilében és Argentínában uralkodó állapotokról. A tavaly Izland kontra kontinentális Európa viszonylatban kirobbant hamufelhő-mizéria ugyanis ezúttal a déli féltekén tehet be a busás haszonban reménykedő téli sportközpontoknak.

A Chile déli részén található Puyehue nevű vulkán még június negyedikén tört ki, az általa kibocsátott hamumennyiség azonban számos vonatkozásban nehezíti a szubkontinens sportéletét. A tíz kilométeres magasságig feljutó részecskéket a Csendes-óceán felől fújó szél ugyanis a patagóniai tavak környékén található síközpontok felé fújta. Egyes helyeken a hamu 30 centiméter vastagságban terült el a fehér havon, komoly fejfását okozva a síturizmus érintettjeinek.

A vulkáni hamu ezúttal Dél-AMerikában okoz fennakadást

A Puyehue vulkán egyre enyhülő formában, de még mindig aktívan fújja magából a hamut, az argentin Cerro Catedral, Cerro Chapelco és Cerro Bayo síközpontok legnagyobb bánatára. A hamu ráadásul nem csak a természetben okoz károkat, hanem a légitársaságok járatait is „ritkítja”, így a havas lejtők megközelítése is nehézkesebben megy. A Csendes-óceán felé is tovaterjedő hamufelhő az Ausztrália és Új-Zéland felé nyíló légifolyosót is akadályozza időnként. Fenti problémák azonban vélhetően kevés magyar turistát érintenek, ha Argentínára gondolunk, akkor sokkal inkább a pénteken kezdődő Copa América lehet érdekes számunkra…