Öltözködés

A súlyemelőknél nincs gond a nők ruházatával

  • MTI

A vallási alapú - az adott sportág előírásaival azonban olykor ütköző - öltözködés már több nemzetközi szövetség vezérkarának okozott gondot, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) azonban elébe ment a bajnak: olyan szabályt fogadott el, amely a mohamedán sportolónők versenyzését is lehetővé teszi.

Az esetenként súlyos nézeteltéréseket is kiváltó problémát több sportágban - így például a labdarúgásban, a kosárlabdában vagy a tollaslabdában - főleg a fejkendő viselete okozta, a súlyemelésben azonban ezen a téren korábban sem volt vita.

"Ami a fej lefedését illeti, a mi sportágunkban eddig sem volt semmiféle korlátozás - mondta el az MTI-nek Némethné Móra Anikó, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) igazgatója csütörtökön. - Vagyis kendőt is nyugodtan viselhetett bárki, de a szabály ebben az esetben is változatlanul érvényes: ha a súlyzó rúdja hozzáér a hajhoz, vagy az azon viselt bármilyen fejfedőhöz, a gyakorlat érvénytelennek számít. Nálunk most inkább azt kellett rendezni, hogy mi legyen a versenyruha alatti ruházattal. Az IWF technikai bizottsága itt, a malajziai Penangban folyó junior vb alatt fogadta el az új szabályt, amely szerint a muszlim női súlyemelők úgynevezett "unitardot", vagyis egyrészes, testhezálló, a bokától a csuklóig és a nyakig mindent elfedő feszes dresszt hordhatnak a kötelező versenyruházat alatt. A friss szabálymódosítás ettől a pillanattól, már a mostani korosztályos világbajnokságon is él."

"A súlyemelés olyan olimpiai sportág - szögezte le az MTI-nek Aján Tamás, az IWF elnöke -, amely mindenki számára nyitott, s bárki nemétől, bőrszínétől, vallásától, életkorától vagy éppen nemzeti hovatartozásától függetlenül vehet részt a versenyein, az Olimpiai Charta elveinek megfelelően. Az új IWF-szabály a méltányosság jegyében, az egyenlőség szellemében, a sportolásból senki nem zárható ki alapelvének figyelembe vételével született. A súlyemelés szabályai mindenkire egyformán érvényesek, így a ruhaviseletet illetően is."

A világszövetség magyar vezetője elmondta, hogy a malajziai junior vb-n hatalmas mezőny, öt kontinens képviseletében 53 ország 281 - 15 és 20 esztendő közötti - súlyemelője indul. A penangi IWF-kongresszuson két újabb ország, Botswana és Curacao felvételével 189-re nőtt a tagállamok száma. A beszámoló közgyűlésen Aján Tamás megemlékezett a sportág nagy családjából idén örökre eltávozott kétszeres olimpiai bronzérmes Veres Győzőről, az első magyar súlyemelő világbajnokról, aki februárban, Melbourne-ben halt meg 74 éves korában, s földi maradványait a napokban helyezték örök nyugalomra Budapesten, a Szent István Bazilika urnatemetőjében.