NHL

Négy új tag került az NHL Hírességek Csarnokába

Kedden megválasztották azt a négy egykori játékost, akik novemberben a hivatalos ceremónián csatlakozhatnak az NHL Hírességek Csarnokához.

Ed Belfour, az NHL-ben szereplő Florida Panthers kapusa - Fotó: AFP
Ed Belfour, az NHL egykori legendás kapusa, Doug Gilmour, Joe Nieuwendyk és Mark Howe kerültek be idén a Hírességek Csarnokába. A 18 tagú bizottság egy igen széles mezőnyből szavazott bizalmat nekik, ezzel együtt olyan játékosoknak és csapatépítőknek kell még legalább egy évet várnia a kiválasztásra, mint pl. az orosz rakéta, Pavel Bure, Eric Lindros vagy Phil Housley.

A kiválasztottak közül talán Belfour volt a legbiztosabb név, hiszen 484 győzelmével az NHL történelmének harmadik legeredményesebb kapusa, és emellett két Vezina-trófea (az év legjobb kapusa) birtokosa is. Első évében a Chicagóval megnyerte az év újoncának járó Calder-trófeát, és 1999-ben a Dallasszal felért a csúcsra is, valamint kupagyőztes lett. Egyéb érdekesség, hogy a győzelmekben közvetlenül mögötte álló hat kapus közül már öt tagja a Hírességek Csarnokának, ugyanakkor Belfourt idén nevezték be először, és rögtön bizalmat is kapott a Bizottságtól. Belfour igazán meg volt hatódva a megtiszteltetéstől:

Nehéz szavakba önteni, hogy mit jelent ez számomra. Szeretném megköszönni csapattársaimnak és az embereknek, akik segítettek megvalósítani hokis álmaimat.

Doug Gilmourt eddig a megelőző öt évben marasztalta a Bizottság, de úgy tűnik a hatos a szerencseszáma, és végre bekerült a Hírességek Csarnokába. Gilmour 1989-ben bajnoki címet ünnepelhetett a Calgary Flamesszel, 20 szezon alatt 1414 pontot gyűjtött össze. Azon kevés játékosok egyike, akik a rájátszások alatt hatékonyabbak voltak, mint az alapszakasz során: rájátszásbeli pont/meccs átlaga 1.15, míg az alapszakaszban ugyanez az átlag „csupán” 0.96.

A háromszoros Stanley-kupa győztes Joe Nieuwendyk is csatlakozik Belfourhoz és Gilmourhoz. Három különböző csapattal ért révbe, a '89-es Calgaryval, a '99-es Dallasszal és végül a 2003-as New Jerseyvel. Ezen felül 93 győztes találat fűződik a nevéhez és 2002-ben megnyerte az olimpiát is a kanadai csapat tagjaként. Érdekesség, hogy Gilmour és Belfour csapattársa is volt, és mindkettővel sikerült kupát nyerni.

Végezetül Mark Howe kapta még a megtiszteltetést a Bizottságtól, hogy csatlakozhasson a Hírességekhez. Howe-nak ez volt a 14. éve kandidátusként, és az ezt megelőző 13 évben egyszer sem szavazták meg őt a Bizottság tagjai, de a várakozásnak végre vége. Háromszoros James Norris-trófea befutó, kétszer játszott Stanley-kupa döntőt a Flyersszel, 22 szezon alatt 1246 ponttal segítette ki csapatait. Ezeken túl hat all-star meccsen is részt vett. A legendás Gordie Howe fia szintén szürreális élményekről számolt be a Bizottság hivatalos döntését követően.

Már az is hatalmas megtiszteltetés, hogy a nevem felmerült a jégkorong etalonjai között. Hogy bekerülhetek a Hírességek Csarnokába apám mellé nagyon sokat fog jelenteni a családomnak. Egy  nagy álmom vált valóra.

Jövőre még nagyobb lehet a tumultus a jelöltek között, hiszen olyan nevek kerülnek be, mint Joe Sakic, a négyszeres kupagyőztes Claude Lemieux, Mats Sundin vagy Brendan Shanahan. A Bizottságot valószínűleg senki sem fogja irigyelni, hogy ennyi nagyszerű játékos közül kit is szavazzon be a Hírességek közé.