London 2012

Szabad a Twitter és a Facebook is – de csak privát jelleggel

  • VNA

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn publikált etikai irányelveiben szabályozza a sportolók közösségi médiához való viszonyát is a londoni olimpián.

Hétfőn ismertette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a jövő évi nyári olimpiára érvényes etikai kódexét, amely a sportolók szociális médiához való viszonyát is igyekszik szabályozni. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság ajánlásai alapján kidolgozott szabályozás kitért a Twitter és a Facebook használatára is, a népszerű oldalak privát célokra történő használatát pedig engedélyezi. Ezen elektronikus médiák kereskedelmi célú használata (termékek vagy szolgáltatások reklámozása) azonban a játékok ideje alatt tilos lesz.

A szigorú etikai kódex a szabályok megszegése esetére az akkreditációs kártya elvételét és ezzel párhuzamosan a versenyekről történő kizárást is előirányozza. A bejegyzések naplószerű formában engedélyezettek és nem lehetnek újságírói jellegűek, tiszteletlen, obszcén kifejezéseket pedig nem tartalmazhatnak. A pekingi olimpiával ellentétben a sportolók Londonban tölthetnek fel a közösségi oldalakra olyan saját fotókat is, amelyeket a versenyhelyszíneken készítettek, de azokat kereskedelmi célra nem hasznosíthatják. A sportolók számára fenntartott helyszínen készült audió és videó felvételeket ugyanakkor a televíziós szerződések jogtulajdonosaira való tekintettel nem tölthetőek fel közösségi oldalakra, az azon kívül forgatott videók viszont szabad felhasználásúak.

A mostani - elsőre talán szigorúnak tűnő - szabályozás oka az volt, hogy három éve Pekingben sok sportoló olyan tartalmakat töltött fel az Intertnetre, amelyek szerzői jogi védelem alatt álltak a NOB által megkötött különböző szerződések miatt.