Atlétika

Öt számban is a világ idei legjobbjával nyertek az amerikai bajnokságon

  • DA
Címkék:

A nőknél távolugrásban, 100 méteres gátfutásban és 200 méteres síkfutásban is a világ idei legjobb eredménye született a Eugene-ben rendezett amerikai nemzeti bajnokságon, ami egyben válogató volt a tegui világbajnokságra is. A férfiaknál magasugrásban és súlylökésben született 2011-es rekord.

Jesse Williams négy éven belül harmadik aranyérmét nyerte az amerikai bajnokságon

A fedett pályán és szabadtéren is világbajnok Brittney Reese 7.19 méteres eredménye távolugrásban nemcsak a világ idei legjobb eredménye, hanem a 24 éves atléta egyéni csúcsúnak is számít. Kellie Wells idejét értékét 110 gáton (12.50) növeli, hogy rendkívül erős mezőnyben nyert, a 7. helyezett Loreal Smith 12.98-ast futott. Shalonda Solomon 200-on a 100-as világranglistát vezető Carmelita Jetert verte meg, ideje (22.15) minden idők 12. legjobbja az amerikai örökranglistát tekintve.

A férfiaknál Jesse Williams 2 centiméterrel javította meg (2.37 m) magasugrásban az orosz Alekszej Dmitrik június 2-án, Huelvában ugrott csúcsát. A 27 éves versenyző négy év alatt harmadik aranyérmét szerezte a nemzeti bajnokságon, és elmondása szerint a hazai pálya előnye segítette őt, hiszen az Oregoni Atlétikai Klub tagja a pekingi ötkarikás játékokon 8. helyezett atléta.

Az 1996-os súlylökő olimpiai bajnok, Adam Nelson 22.09 méteres dobásával a világbajnoki címvédő Christian Cantwellt és a 2007-es világbajnok Reese Hoffát előzte meg, emellett a 2008-as eugene-i Prefontaine Classic nemzetközi verseny (Golden Gala, azóta gyémánt Liga) óta nem sikerült ilyen messzire dobnia a szert.

"Tökéletes ez a pálya. Utálom, amikor az atlétika fővárosának nevezik Eugene-t, mi a súlylökés városának nevezzük" - mondta nevetve a jövő hónapban már 37 éves Nelson.