Cselgáncs

Jótékonysági koncertet tartanak Ungvári Attiláért

  • MTI

Jótékonysági koncertet tartanak jövő csütörtökön a doppingvétség miatt eltiltott dzsúdós, Ungvári Attila javára Cegléden.

"Nemrég bejelentettük, hogy tízmillió forintos nyomravezetői díj üti annak a markát, aki bizonyítékot szolgáltat Attila tisztázására" - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek Ruttner György, az Európa-bajnoki bronzérmes sportoló ügyvédje. "Az összeg fele már rendelkezésre áll, azt a ceglédi klub, a város vállalkozói, Bíró Tamás edző és jómagam adjuk össze. A másik felét a koncert bevételéből kívánjuk előteremteni."

A jogi képviselő kifejtette, hogy a művelődési ház színháztermében sorra kerülő eseményen fellép a Republic, a Bon Bon és a Zanzibár együttes, Mága Zoltán és Oláh Ibolya, a műsorvezető pedig Stohl András lesz. A művészek valamennyien lemondtak tiszteletdíjukról.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) 2013. március 7-ig eltiltotta a 73 kg-os súlycsoportban érdekelt Ungvárit - aki így nem indulhat a londoni olimpián -, mellékbüntetésként pedig törölte a Hungária Kupa első, a párizsi Grand Slam-viadal második és a bakui Vk harmadik helyezését.

A 22 éves Ungvári Attilának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti - neki aranyérmet hozó - Hungária Kupán adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, de elmondása szerint más valaki szándékosan rakott tiltott szereket italába. Ezért a szövetség feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Amikor kiderült, hogy Ungvári mintáiban doppingszereket találtak, bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá.

Taraba Sándor, az UTE ugyancsak 73 kg-os versenyzője - akit nem neveztek meg, de több alkalommal körülírtak, hogy köze lehet az ügyhöz - ugyancsak poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat. Jogi képviselője májusban felsorolta a két hazugságvizsgálati eljárás során elhangzott, az érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves dzsúdós valamennyire nemmel válaszolt.