Atlétika

Gay sérülése után Walter Dix duplázott az amerikai bajnokságon

  • VNA

Walter Dixnek sikerült a 100-200 dupla az amerikai atlétikai bajnokságon, Carmelita Jetert viszont meglepték a hosszabbik távon.

Walter Dix (középen) győzelemre hajt 200-on a tegui világbajnokságon

A többi amerikai sprinter gyengélkedését és sérüléseit kihasználva Walter Dix volt a hétvégi amerikai atlétikai bajnokság hőse, aki a 100 után vasárnap kétszáz méteren sem talált legyőzőre. A sérülése miatt visszalépő Tyson Gay távollétében így ő lehet a tegui világbajnokság amerikai sprint-sztárja, aki megpróbálkozik majd Usain Bolt legyőzésével. A 200 méter döntőjében Dix hátszéllel futva 19,95-ös időeredményt ért el, amivel három századdal előzte meg Darvis Pattont. „Nem tudok olyat elképzelni, hogy kikapjak a világbajnokságon.” – nyilatkozta a győzelem után az amerikai, aki érezhetően megnövekedett önbizalommal készül majd a vb-re. Lehet, hogy neki nem szóltak, hogy Bolt 19,19-el tartja a szám világrekordját?

A nőknél Carmelita Jeter szeretett volna duplázni, de a félkörös számban Shalonda Solomon az utolsó 50 méteren elment mellette és a világ idei legjobb eredményével, 22,15-el győzött az így is egyéni csúcsot (22,23) elérő Jeter előtt. Ez volt a 2004-es junior-világbajnoki cím után Solomon első nagy győzelme a felnőttek között, amit annak is köszönhet, hogy ezúttal nem indult a táv koronázott királynője, egyben világbajnoki címvédője, Allyson Felix, aki ezen a válogatón a 400-as futására koncentrált. Utóbbi számban amúgy nem indult el a vb-címvédő és a hamarosan Budapesten is futó Sanya Richards-Ross, aki kihasználta azt, hogy 2009-es berlini győzelme okán automatikusan indulhat majd a dél-koreai vb-n. Richards így más terepen próbálkozott, 200-on azonban csak a hetedik helyen végzett, így ezen a távon nem tudta kiharcolni a vb-csapatba kerülést.