Wimbledon

Federer és Nadal is szettet vesztett, de mindketten továbbjutottak

Bár kissé lassan kezdte a Mihail Juzsnyij elleni találkozóját Roger Federer, összességében magabiztosan jutott be a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjébe. Rafael Nadal az első játszma vége felé megsérült Juan Martin Del Potro ellen, és bár azt a szettet rövidítésben megnyerte az argentin egyenlített. Nadal végül két újabb nehéz játszmában jutott tovább szintén megsérülő ellenfelén. Jo-Wilfried Tsonga három szettben búcsúztatta a hetedik kiemelt David Ferrert, ahogy Mardy Fish is a tavalyi döntős Tomás Berdychet. Feliciano Lopez 0-2-ről tudott fordítani Lukasz Kubot ellen.

Roger Federer üti a labdát a Mihail Juzsnyij elleni mérkőzésén Wimbledonban 2011 júniusában

Federer nem pörgött a legmagasabb fordulatszámán az első szettben Juzsnyij ellen, de ez csak annyit jelentett, hogy az orosz rövidítésig tudta vinni a játszmát, ott pedig minimális különbséggel, 7-5-re nyert. Ez felébresztette a korábbi világelsőt, aki 34 perc alatt egyenlített a szetteket tekintve. A harmadik játszma szoros játékot hozott, Juzsnyijnak bréklabdái is voltak, de minden fontos labdamenetet a svájci nyert meg, így 5-0-s vezetést szerzett. Ezt követően kissé kiengedett ugyan, egy bréket vissza is engedett ellenfelének, de behúzta a szettet. Csakúgy, mint a negyediket, amelyet az orosz adogatásánál nyert meg, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Rafael Nadal a sérüléséből nemrég visszatérő, emiatt csak 24. kiemelt Del Potro személyében nagyon nehéz ellenfelet kapott a nyolcaddöntőben, és ennek megfelelően szenvedve jutott tovább. Főleg, hogy az első szett végéhez közeledve egy kitámasztásnál megsérült a bal lábfejének külső oldala, amelyről nem sokkal azelőtt vette le a rögzítőkötést. Emiatt 6-6-os állásnál ápolni kellett - az addig egyébként is sokat hisztiző argentin heves reklamálása közepette -, de végül meg tudta nyerni a tiebreaket. Del Potro emiatt még idegesebb lett, miután azonban lehiggadt, viszonylag simán nyerte meg a második játszmát. Kiegyenlített erők küzdelme folyt, mindketten magas szinten játszottak a folytatásban, de a lélektani fölényt szinte végig Nadal tudta magánál tartani. Ő brékelt, és bár elvesztette az adogatását, újabb rövidítésben szerzett szettelőnyt. Ellenfele egyébként szintén ápolásra szorult a harmadik játszmában, miután elcsúszott, és meghúzódott a bal lába - Nadal ezt sportszerűen, csendben tűrte. A negyedik szett hasonlóan alakult, mint a harmadik, azzal a különbséggel, hogy Del Potro ezúttal nem tudott visszajönni brékhátrányból, és így elveszítette a találkozót.

Rafael Nadal örül a Juan Martin Del Potro elleni győzelmének a wimbledoni tenisztornán 2011 júniusában

A másik három találkozó közül kettő kisebb meglepetéssel ért véget, legalábbis ha azt nézzük, hogy Mardy Fish Tomás Berdychnél, Jo-Wilfried Tsonga pedig David Ferrernél áll rosszabbul a világranglistán, mégis ők jutottak tovább. Igaz, Ferrernek nem épp a fű a kedvenc borítása, míg Tsonga hagyományosan jól játszik a gyorsabb pályákon. Berdych azonban tavaly a döntőig jutott, így meglepő, hogy az amerikai Fish három játszmában le tudta őt győzni. Főleg úgy, hogy az amerikai még sosem került a negyeddöntőbe Wimbledonban.

A nap legfordulatosabb mérkőzését Lukasz Kubot és Feliciano Lopez játszották. A lengyel egy simább és egy rövidítéssel véget érő játszmában 2-0-s előnyt szerzett, majd a spanyol szintén rövidítésben szépített, végül két 7-5-re megnyert szettel fordított és győzött. Ezzel a 18 éves Bernard Tomic mellett ő a másik kiemelés nélküli versenyző, aki a nyolc közé került.

Wimbledon
nyolcaddöntők
férfiak:
Nadal (spanyol, 1.)-Del Potro (argentin, 24.) 7:6 (8-6), 3:6, 7:6 (7-4), 6:4
Federer (svájci, 3.)-Juzsnyij (orosz, 18.) 6:7 (5-7), 6:3, 6:3, 6:3
Tsonga (francia, 12.)-Ferrer (spanyol, 7.) 6:3, 6:4, 7:6 (7-1)
Lopez (spanyol)-Kubot (lengyel) 3:6, 6:7 (5-7), 7:6 (9-7), 7:5, 7:5
Fish (amerikai, 10.)-Berdych (cseh, 6.) 7:6 (7-5), 6:4, 6:4
Djokovic (szerb, 2.)-Llodra (francia, 19.) 6:3, 6:3, 6:3
Murray (brit, 4.)-Gasquet (francia, 17.) 7:6 (7-3), 6:3, 6:2
Tomic (ausztrál)-Malisse (belga) 6:1, 7:5, 6:4:
nők:
Cibulkova (szlovák, 24.)-Wozniacki (dán, 1.) 1:6, 7:6 (7-5), 7:5
Azarenka (fehérorosz, 4.)-Petrova (orosz) 6:2, 6:2
Sarapova (orosz, 5.)- Peng Su-aj (kínai, 20.) 6:4, 6:2
Bartoli (francia, 9.)-S. Williams (amerikai, 7.) 6:3, 7:6 (8-6)
Kvitova (cseh, 8.)-Wickmayer (belga, 19.) 6:0, 6:2
Pironkova (bolgár, 32.)-V. Williams (amerikai, 23.) 6:2, 6:3
Lisicki (német)-Cetkovska (cseh) 7:6 (7-3), 6:1
Paszek (osztrák)-Pervak (orosz) 6:2, 2:6, 6:3
Wimbledon
negyeddöntők párosítása
férfiak
Nadal-Fish
Murray-Lopez
Tsonga-Federer
Tomic-Djokovics
nők
Cibulkova-Sarapova
Lisicki-Bartoli
Paszek-Azarenka
Kvitova-Pironkova