Kritika

Angliában nem lehet megtalálni a női focit - David James

Az angol válogatott korábbi kapusa kritizálta az angol futball vezetőit, amiért nem hozzák közelebb a női focit a szurkolókhoz. Saját elmondása szerint néhány hete szembesült azzal, hogy gyakorlatilag lehetetlen követni a női bajnokságokat.

Az 53-szoros válogatott, korábban többek között a Liverpoolban, a Manchester Cityben és a Portsmouthban is megforduló James jelenleg a másodosztályú Bristol Cityben véd, és saját elmondása szerint régóta figyelemmel követi a női focit, és a vasárnap elrajtolt világbajnokság kapcsán megjegyezte, hogy szerinte Angliában az illetékesek nem teszik elérhetővé a szurkolók számára a szakágat.

David James, az Anglia-Németország mérkőzésen a labdarúgó-világbajnokságon 2010-ben Dél-Afrikában

"Néhány hete a bristoli női csapat mérkőzéséről szerettem volna livescore-t (élő eredménykövetést) találni, de sehol nem akadtam rá. Megnéztem a szövetség honlapját, de ott nem volt semmi, a Twitteren pedig nem vagyok fenn, így nem tudtam feliratkozni az ottani közvetítésre. Végül egy fogadóoldalon találtam, és ott figyeltem az eredményt. De amint vége lett a meccsnek, lezárták a közvetítést, így végül nem tudtam meg, hogy mi lett a végeredmény, amíg meg nem írta nekem Siobhan Chamberlain, a Bristol Ladies kapusa. Azt hiszem, ez tipikus hanyagság. A szövetség szeretné, ha népszerűbb lenne a női foci, de nem teszik elérhetővé a drukkerek számára" - kritizálta a hálóőr az FA-t.

James azt is elmondta, hogy már-már színvonalasabbnak tart egyes női mérkőzéseket, mint a férfiakéit: "Évek óta figyelem a női labdarúgást, és rengeteget fejlődött a játék. Még a Chelsea Ladies és a Bristol Ladies közötti bajnokin is jobb focit láttam, mint mondjuk 6-7 éve a női válogatott egyik mérkőzésén. Azt hiszem, ez jó előjel a jövőre nézve."

A világbajnokság nyitónapján Franciaország Nigériát, a házigazda Németország pedig Kanadát győzte le.