Atlétika

Kétszeres édesanyaként tér vissza a magasugrás olimpiai bajnoka

A női magasugrás olimpiai bajnoka, Tia Hellebaut csütörtökön sajtátéjékoztatón jelentette be visszatérését.

Tia Hellebaut kétszeres édesanyaként tér vissza a versenypályára

A belga hölgy 2008-ban némi meglepetésre nyerte meg az olimpiai aranyat a horvát Blanka Vlasic előtt, mindketten 2.05 méterig jutottak, de Hellebaut elsőre átugrotta a magasságot. A 33 éves atlétának februárban megszületett második kislánya, áprilisban kezdett el újra edzeni.

Hellebaut karrierje bővelkedik fordulatokban: a magasugrásban fedett pályán (2007) és szabadtéren (2006) is Európa-bajnok sportolónő nemcsak ebben a számban ért el sikereket, 2008-ban megnyerte a fedett pályás világbajnokságot ötpróbában. A pekingi olimpiai arany után bejelentette (első) visszavonulását, 2009 júniusában világra hozta első gyermekét, majd 2010 februárjában a visszatérés mellett döntött. A nyári barcelonai Eb-n 5. helyen végzett, úgy, hogy már második gyermekével volt várandós, erről akkor csak családja és közeli hozzátartozói tudtak. Ezután úgy tűnt, végleg befejezi karrierjét, de most újra a versenyzés mellett döntött.

"A célom az, hogy 2 méter fölött ugorjak a londoni olimpián. Éremről vagy helyezésről most nem akarok beszélni, mert ez a versenytől függ majd" - nyilatkozta Hellebaut csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

"Már az első pillanattól fogva tudtam, ahogy másodszor is teherbe estem, hogy vissza akarok térni a versenypályára. Levontam a tanulságokat az első visszatérésemből, most már az első naptól fogva, ahogy elkezdtem edzeni, egy bébiszitter segít a gyermekeim körül. És szerencsére Saartje sokkal jobban alszik, mint Lotte annak idején" - tette hozzá az immár kétszeres édesanya.

"Heti öt-hat alkalommal edzem, hogy visszanyerjem az erőnlétemet. A magasugró tréningeket még kockázatos lenne elkezdeni, most általános edzésmunkát végzem, majd újra ugrani fogok."

2008-ban Hellebaut nyerte Belgium egyetlen aranyérmét (ezen kívül a 4x100-as női váltó nyert ezüstöt), így várhatóan az ország sportéletére is pozitív hatással lesz visszatérése, és természetesen a női magasugrásra is még nagyobb figyelem fog irányulni.